U trendu

Bali – doživljaj, mirisi i ukusi (1)

Bali je privlačan tokom cele godine, ali špic sezone ipak je u julu i avgustu, kada je i kod nas leto. Godišnji odmori su u toku, a priča o ovom magičnom ostrvu bogova, hramova, pirinčanih polja i srećnih ljudi sigurno će vas podstaći da malo razmislite i o ovoj egzotičnoj destinaciji. Put do Balija, dalekog indonežanskog ostrva, započinje u Evropi, u jednoj od velikih vazdušnih luka do kojih se dolazi avionom iz naše zemlje. Najčešće je to neki od austrijskih ili nemačkih gradova, a odatle se nastavlja preko velikih "raskrsnica" – Kuala Lumpura u Maleziji ili Singapura, pa do Denpasara, glavnog grada ostrva Bali. Po izlasku iz aerodromske zgrade osetićete miris zemlje (neki će reći miris vlage, i neće biti daleko od istine, jer je u vazduhu, zbog velike količine zelenila, i visok procenat vlage), kao i miris tropskih predela.
Iako je Denpasar glavni grad Balija, mali procenat turista provede u njemu više dana. Tu dolaze isključivo turisti koji žele da kupe jeftino zlato u ulici Jalan Hasanuddin ili oni koji žele da posete lokalnu tržnicu i da vide sve bogatstvo egzotičnog voća, povrća i ribe, kao i bogatu ponudu začina. Cenkanje je poželjno ako nameravate da kupite i pletene korpe, tekstil ili tradicionalni kostim plesača s Balija. Ovde treba pomenuti Muzej Balija kao mesto koje čuva najveću zbirku balinežanskih umetničkih predmeta od bronze, kamena i tekstila. Muzej je podeljen u četiri paviljona koji su dobili ime po četiri regije – Tabanan, Karangasem, Buleleng i Timur.
Najživlji deo Balija je oblast Kuta, prepuna hotela, restorana, barova, butika, s bogatim dnevnim i noćnim životom. Najbolji šoping je u ulici Kuta Squere, gde se nalazi robna kuća Matahari, u kojoj možete kupiti skoro sve. Poklonicima poznatih brendova preporučuje se šoping centar Kuta Galleria. Zaštitni znak Balija (uz pirinčana polja i drveni nameštaj) sigurno su mnogobrojni hramovi. Ima ih toliko da će vam se pri obilasku često dogoditi da pomislite da ste tu već bili. Naravno, svi su slični, jer na Baliju preovladava hinduizam, ali nekoliko njih treba izdvojiti. Najveći i najpoznatiji je Besakih. To je kompleks od 22 hrama koji se proteže na tri kvadratna kilometra, a smešten je na obroncima vulkana Gunung Agung. Otvoren je od 7 do 18 časova, ali pre nego što se uputite tamo raspitajte se održava li se možda neka svetkovina kojoj može da prisustvuje samo lokalno stanovništvo, jer je hram tada zatvoren za turiste. Ako želite da ga detaljno razgledate, pripremite se za dugo pešačenje i mnoštvo stepenica. Ipak, nećete zažaliti. Obavezno ponesite sarong, jer vas u kratkim pantalonama neće pustiti unutra.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.