Buda nadohvat ruke

Nova žičara u Hongkongu, koja će turiste odvesti pravo do najveće statue Bude na otvorenom, konačno je, posle tri meseca, zbog raznih tehničkih problema i odlaganja, puštena u rad krajem 2006. godine.

Ova atrakcija je poslednji u nizu napora Hongkonga da unapredi turizam ove regije i da ga dovede na multimilionski nivo. Žičara se zove Ngong Ping 360, a Bil Kaldervud, direktor kompanije „Skyrail“, nada se da će baš ovom žičarom, sličnoj onoj koju već ima Rio de Žaneiro i njegova Urka i Glava šećera, Hongkong ponovo postati eminentna turistička destinacija, kao što je i bio pre otvaranja Kine i rasta Šangaja i Pekinga kao atraktivnih mesta za posetu i pretvaranja Makaoa u kockarski raj Orijenta.

Ova žičara duga je 5,7 kilometara i vodi do najvećeg ostrva – Lantau. Kaldervud dodaje da će ova superbrza veza između dva kraja grada omogućiti turistima da istraže i drugu stranu grada, odavno poznatu po šopingu i dobroj hrani. Ngong Ping je koštao 128 miliona američkih dolara, ili čak milijardu onih hongkonških, a očekuje se da će privući milion i po ljudi svake godine. Vožnja traje oko pola sata, što je neuporedivo kraće od ranije vožnje autobusom, i to uzbrdo. Veliki Buda je sada definitivno nadohvat ruke!

Zato, ako se uputite u neku avanturu i krenete na put do Azije, tačnije, do Hongkonga, nipošto nemojte da zaobiđete i turističko razgledanje grada. A to sada možete učiniti mnogo lakše i, što je još važnije, brže – žičarom. Ostaje vam još samo da zaista dohvatite tog velikog Budu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.