Jordan – biblijska zemlja (2)

Arapi su dugo čuvali tajnu o Petri, ali su Evropljani na prevaru prvi put došli do tog mitskog grada. Naime, 1812. godine Johan Ludvig Burkhart (Johann Ludwig Burckhardt), švajcarski avanturista i istraživač, u grad je ušao zahvaljujući tome što se lokalnom stanovništvu predstavio kao indijski Arapin. Reditelj Dejvid Lin (David Lean) je za Petru tvrdio da je najlepše mesto na svetu, ali nije imao novca za snimanje u njoj. Ipak, Petra je ovekovečena u filmu iz serijala Indijana Džouns – „Poslednji krstaški ratnik“, kao i u seriji „Ostavljeni“. Grad je pomenula u svom krimi-romanu „Susret sa smrću“ i Agata Kristi, a britanska rok grupa „Sisters of Mercy“ tamo je snimila spot za svoju pesmu „Dominion“.

Do Petre, koja je cela pod zaštitom UNESKO-a, stiže se kroz 1,5 km dugačak klanac Bab as-Siq. Stene nad prolazom, tj. siq-om, dižu se od 80 do 200 metara visine, a boje se pretapaju iz sive u smeđu, ružičastu i crvenu. Prvih 400 metara prolaza moguće je projahati na konjima, pod vođstvom lokalnog beduina, a potom se ulazi u najlepši deo grada – riznicu Al-Khazneh. Njeno pročelje široko je 30 metara i visoko 43 metra, a napravljena je kao grobnica za važnog nabatejskog kralja. U Petri su i ostaci nekadašnjeg teatra na otvorenom, u kojem je predstave moglo gledati 3.000 ljudi, zatim dva arheološka muzeja s ostacima ove civilizacije, kao i veliki samostan. U Petri se intenzivno i kreativno živelo do 3. veka, kada su krstaši na tom području sagradili svoje utvrđenje, ali ubrzo su se povukli i ostavili grad na upravljanje lokalnom stanovništvu. Tako i danas u njoj žive nomadi s dozvolom države za boravak, ali je turistima noćenje u gradu zabranjeno.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com
Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Pored Petre, u Jordanu je poznat i grad Jerash, koji zovu još i „Pompeja istoka“. Grad je smešten na tridesetak kilometara severno od Amana. Važi za najlepši i najbolje očuvan grčko-rimski grad istoka. U njemu su ostaci spomenika, impresivan Artemidin i Zevsov hram, rimski Forum, Hadrijanov slavoluk pobede, kao i prostrane gradske ulice s kolonadama. Upravo u Jordanu se, na jugozapadu, nalazi i čuvena pustinja Wadi Rum, jedna od najlepših pustinja sveta i omiljena turistička destinacija, koja je za potrebe filma „Crvena planeta“ glumila površinu Marsa. U njoj su živele mnoge ljudske kulture, a poznati britanski avanturista i vojnik T. E. Lorens (T. E. Lawrence – Lorens od Arabije) upravo je u ovoj putinji planirao svoje osvajačke operacije tokom arapske revolucije. Danas u pustinji žive mahom beduinska plemena.
Korisni linkovi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike