U trendu

Vijetnam (1)

Socijalistička Republika Vijetnam imala je burnu istoriju i bila česta meta osvajača, počev od Kineza, koji su vladali hiljadu godina, a zatim su sitne vijetnamske države 700 godina bile samostalne, ratujući međusobno. Početkom 19. veka dinastija Ngujen uspela je da osvoji i ujedini veći deo južnog Vijetnama i vladala je do 1954. godine. Sredinom 19. veka veliki deo Vijetnama postao je francuska kolonija. Komunisti i nacionalisti uspeli su da se udruže samo da bi zbacili Francuze 1954. godine, ali su posle toga dozvolili da njihova međusobna netrpeljivost uvuče narod u bratoubilački rat, u koji se kasnije umešala Amerika.
Ovaj rat okončan je 1975. godine, ali su odmah počeli novi sukobi s Crvenim Kmerima. Primirje je potpisano tek 1989. godine, i to je prvi put od početka Drugog svetskog rata da Vijetnam nije bio u ratu. Hanoj, glavni grad Vijetnama, jedan je od najslikovitijih azijskih gradova. On je centar vijetnamske kulture i predstavlja pomalo rogobatan spoj starog i novog. Poslovni centar grada prepoznatljiv je po ogromnim gužvama, gde je izbor prevoznih sredstava veoma šaren, počev od automobila, motora i bicikala do trotočkaša i skalamerija za prevoz turista, sastavljenih od motora koji vuku neku vrstu mini-busa. "Japiji" su na sve strane, sede u baštama kafića u skupim odelima, pijuckajući kapućino i upoređujući svoje mobilne telefone.
Mnoge žene preko lica nose marame da bi se zaštitile od sunca i imale porcelanski ten. Oblakoderi i poslovne zgrade štrče među starim zdanjima iz kolonijalnog doba. Hoam Kiem je srce grada, gde se nalazi istoimeno jezero, od koga možete krenuti u istraživanje širokim bulevarima oivičenim drvećem mahagonija ili uskim uličicama načičkanim tezgama s hranom i zanatskim proizvodima. Pagoda na jednom stubu, Hram književnosti, Vojni zatvor pretvoren u muzej, Lutkarsko pozorište na vodi, intenzivan noćni život i najbolji "fu" u čitavoj zemlji samo su neki od užitaka koje Hanoj pruža.
Ekonomski centar zemlje je Sajgon, danas Ho Ši Min, koji živi ritmom velikih svetskih metropola, s puno restorana i noćnih klubova u zapadnjačkom stilu (između ostalih, tu je i "Hard rok kafe"). Puno pagoda i hramova, Palata reunifikacije, katedrala Notr Dam i Muzej posledica rata svedoci su istorije. Veoma zanimljivo iskustvo i najbolje mesto za šoping u Vijetnamu su pijace Bin i Ben Tan ili okolna sela, gde možete naći tradicionalne proizvode kućne radinosti: vijetnamsku plavo-belu keramiku, rukom tkane torbe i odeću, kupaste šešire, oslikane i lakom premazane predmete i nakit. Ako niste vični cenkanju, naučite ovu veštinu, jer tako možete znatno spustiti ponuđenu cenu. Trgovci su ljubazniji ako odlučite da platite dolarima ili ih ponudite dobrim stranim cigaretama. Osmeh je takođe bitan.
Dalat je smešten u visoravnima u centralnom delu Vijetnama. Nastao je kao odmaralište koje su izgradili Francuzi, a i danas je popularan zbog odlične klime, gustih šuma i brojnih vodopada. U centru grada je prelepo jezero, a nedaleko od njega su cvetne bašte u kojima raste oko 10.000 različitih vrsta orhideja. Dalat zovu i Carski grad, jer se u njemu nalazi letnjikovac poslednjeg vijetnamskog cara. Spomenik istorije je i Francuska četvrt, a tipičan primer vijetnamskog kiča je Dolina ljubavi, kombinacija Venecije i Divljeg zapada, gde cele godine vlada karnevalska atmosfera. Hue je jedno vreme bio glavni grad i ekonomski centar Vijetnama, a danas se smatra centrom njegove kulture i književnosti. Tu se nalazi jedna od najpoznatijih građevina Vijetnama, Tjen Mun pagoda, na sedam spratova, okružena vrtovima. U ostacima vodenim rovovima okružene Citadele ima više zanimljivih mesta, kao što su Ngo Mon kapija, Devet svetih topova, Palata vrhunskog zadovoljstva, Devet dinastičkih urni i Hol mandarina.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.