Čari Sicilije

Ukoliko na Siciliju dolazite autobusom ili vozom, preći ćete tri kilometra širok moreuz koji se proteže od Mesine. Ovaj moreuz deli Siciliju od italijanskog kopna. Još pre nego što se stupi na ostrvo, može se čuti slogan Sicilijanaca: „Dođite i vi na Siciliju – svi drugi su to već učinili“. Na Siciliji vas očekuju sudbina i fascinantnost najvećeg ostrva u Sredozemlju.

Poseta Siciliji je kao uranjanje u prohujala vremena i kulture. Duž obale nalaze se gradovi koji svedoče o antičkoj prošlosti: Selinunte, Taormina, Marsala, Cefalu ili Sirakuza. Svi osvajači ostavili su traga i u kulinarstvu, što je Siciliju učinilo posebnom. Arapi su doneli sladoled, koji na Siciliji ima neverovatan ukus, marcipan, kolače s bademima, kus-kus i, naravno, nebrojene začine. Sicilijanska kuhinja nije mnogo začinjena, ali se zato u svako jelo stavlja bar jedan čen belog luka, koji su stari Grci obožavali. Tu su i makaroni s paradajzom i patlidžanom. U Sirakuzi se špagete jedu sa svežim bosiljkom i, naravno, vinom.

Luka u Palermu deluje idilično i poziva na opuštanje. Tu se susreću razne kulture i tradicije. Katedrala Monreale, koja je započeta 1172. godine, remek-delo arapsko-normanske umetnosti, povezuje Istok i Zapad. Zidovi i pod crkvenog broda ukrašeni su mozaikom i prekriveni ornamentima. Isola Bella, malo ostrvo ispred Taormine, oduvek je svojom lepotom i slikovitošću privlačilo i inspirisalo umetnike širom sveta. Ovo ostrvo nazivaju i malom perlom Jonskog mora. Očaravajuće deluju uske ulice na Siciliji i malim eolskom ostrvima Lipari i Stromboli. Veličanstvena kasnogotska fasada krasi katedralu u Palermu, koja je završena 1185. godine. U njoj se nalazi sarkofag Fridriha Drugog. Ovaj nemački car bio je i kralj Sicilije.

Sicilija je ostrvo na kome se vešto prepliću istorija, kulturni spomenici, prelepi pejzaži i bogata kuhinja. Obavezno posetite ovo ostrvo za sladokusce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.