U trendu

Dvorac Šenbrun – barokna lepotica

Ako uopšte postoji neko ko to ne zna, Šenbrun se nalazi u Beču. Ali, sve u Beču i oko njega sada ćemo ostaviti po strani i pažnju ćemo posvetiti ovom istinskom dragulju koji nudi austrijska prestonica. Za razgledanje Šenbruna vam zaista treba jedan ceo dan.
Od 18. veka pa sve do 1918. godine dvorac je bio rezidencija habzburških careva, a uređen je u predivnom stilu dekorativnog baroka, za šta su zaslužni arhitekte Johan Bernard Fišer fon Erlah (Johann Bernhard Fischer von Erlach) i Nikolaus Pakasi (Nikolaus Pacassi). U neposrednoj blizini dvorca nalazi se i Bečki zoološki vrt, najstariji zoološki vrt na svetu, koji je osnovan 1752. godine. Posebna atrakcija i ponos vrta su pande, koje se danas vrlo retko mogu videti u zatočeništvu, a u prirodi još i ređe.
Sama palata Šenbrun uvrštena je u popis mesta svetske baštine 1996. godine. Iako danas u dvorcu ne žive vladari, neverovatna je činjenica da u njemu žive obični ljudi koji su, eto, igrom slučaja, dobili mogućnost stanovanja na tako predivnoj lokaciji. Naravno, to se ne odnosi na ceo ovaj dvorski kompleks, već samo na njegove delove, kao i na okolne objekte, koji su takođe veoma lepi. Od osoba koje imaju privilegiju da žive u neposrednoj blizini dvorca, unutar šenbrunskih vrtova, možete čuti priče o lepoti šetnje noću, kada pada sneg i kada nema posetilaca. Naime, palata i okolni vrtovi imaju radno vreme, a posle isteka radnog vremena, tim istim predivnim vrtovima mogu da šetaju samo čuvari i stanovnici, kao i njihovi gosti, koji moraju biti uredno prijavljeni.
U neka davna vremena raskošna odeća, bogatstvo uzoraka, korseti i ostali elementi svojstveni baroku bili su uobičajena slika negde ispod ružičnjaka koji krase vrtove ovog dvorca. Iako danas nije tako, i dalje se oseća duh tih predivnih vremena. Vožnja do Beča i poseta Šenbrunu odvešće vas u neko drugo vreme, vreme careva i carica, plemstva, paževa i dvorskih dama. Ko zna, možda se pod uticajem dekorativnih elemenata, arhitekture i načina života tamošnjih stanovnika odlučite za neki barokni kostim ili bar onaj inspirisan barokom, za neku od sledećih posebnih prilika ili pri nekoj novoj poseti ovom dvorcu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.