Hag – neka druga priča

Den Hag (Den Haag), na srpskom češće samo Hag, sa 700.000 stanovnika, treći je po veličini holandski grad, odmah iza Amsterdama i Roterdama. Ovaj grad je administrativni centar države, iako je Amsterdam glavni grad. U njemu je većina konzulata, ambasada, a uz to je i jedan od glavnih gradova Ujedinjenih nacija. Ipak, našim ljudima je najpoznatiji po Haškom tribunalu, tačnije, Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Ipak, ako se ikad nađete u tom gradu i ako poželite da vidite sud, Holanđani će se najčešće zbuniti i poslaće vas do Palate mira, gde je smešten Međunarodni sud pravde. Haški tribunal je samo nekoliko ulica dalje, ali na manje istaknutom mestu.
Arhitektura i atmosfera u gradu je znatno drugačija u odnosu na Amsterdam. Hag nije toliko opušten, poznatih kofi šopova nema u centru grada, ljudi su većinom odeveni u stroga poslovna odela, a zgrade u centru su moderne. Kada krenete prema severu, naići ćete na raskošnu zgradu holandskog Parlamenta, a u blizini je i dvorac kraljice Beatriks. U Hagu možete videti i Holandiju u malom. Naime, sve važne građevine u zemlji postavljene su u kompleksu Madurodam, kako oni kažu, najmanjem gradu u Holandiji. Sve je umanjeno tačno za 25 puta, tako da kuću Ane Frank bliže možete videti samo ako se sagnete.
Nama je Hag poznat i po Ševeningenu. Naime, to je deo grada u kojem se nalazi zatvor, ali i jedna od najlepših plaža u Holandiji. Zanimljivo je da je zatvor u blizini porodičnih kuća i da zgrada nije nimalo izolovana. Plažom se možete šetati kilometrima. More je hladnije nego što smo mi navikli, a i mutnije je i, kako Holanđani kažu, opasnije. Struje su veoma jake, ali postoji spasilačka služba koja pazi na zalutale plivače.
Duž plaže su različiti restorani: mornarski, španski, orijentalni, ponešto za svakoga. Zanimljiv je restoran Binky Beer, koji je prepun plišanih medvedića. Mali, veliki, šareni, jednobojni medveći – deci će ovaj restoran sigurno biti zanimljiv. Tu pripazite kada naručujete palačinke, mnogo su veće nego kod nas, ali su veoma ukusne.
Posle plaže i hrane možete svratiti u poznati Circus Theatre, koji je odatle udaljen desetak minuta hodom. To je najpoznatije muzičko pozorište u zemlji, gde gostuju najveće svetske produkcije. Balet, kabare, opera samo su neki od muzičkih događaja na koje tu možete naleteti. Posle dana provedenog u Hagu možda ćete promeniti mišljenje i doživeti ga kao grad muzike i peščanih plaža.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.