U trendu

Majorka – kratko upoznavanje

Majorka je najveće ostrvo u Španiji. Nalazi se na Sredozemnom moru i deo je Balearskih ostrva. Ime ostrva potiče od latinskog insula maior, što znači „veće ostrvo“. Glavni grad je Palma, koja je i glavni grad autonomne jedinice Balearskih ostrva. Ima 300.000 stanovnika. Kao i ostala ostrva ovog arhipelaga, poput Ibice, Formentere i Minorke, Majorka je popularna turistička destinacija, naročito za Nemce, Britance i Irce.
Kuhinja je tradicionalna, uglavnom bazirana na svinjetini, ribi i povrću, uz obilatu upotrebu belog luka i maslinovog ulja. Veoma su popularne kobasice, kojih ima nekoliko vrsta: sobrasada – od sirovog mlevenog svinjskog mesa, s ljutom paprikom, botifarro – svinjska krvavica, ili začinjena chorizo iz Španije. Naravno, uživaćete i u neizostavnoj pršuti. Prema izveštaju turističke organizacije Majorke, na ovom ostrvu je 2005. godine bilo 2.400 restorana.
Za vreme letovanja svakako bi trebalo da odvojite jedan dan da obiđete glavni grad i njegovo staro jezgro. Katedrala i palata Almudaina izgledaju predivno pod noćnim osvetljenjem. Brodićem obiđite ostrvo i njegove brojne zalive i pećine, do kojih se ne može stići automobilom. Manastir Valdemosa, u kome su Šopen i Žorž Sand proveli zimu 1838/39. godine, naročito je privlačan za turiste. Vozom koji se kreće kroz planinski predeo možete za sat vremena stići do gradića Soler (Sóller), u kome se možete voziti prvim električnim tramvajem na ovom ostrvu.
Majorka se može pohvaliti velikim izborom predivnih plaža, od tihih uvalica do velikih i lepo uređenih plaža. U blizini aerodroma nalaze se hoteli „Can Pastija“ i „El Arenal“ sa šest kilometara plaže poznate kao Plaja de Palma. Na plažama Palma Nova i Magaluf turisti uživaju na predivnom pesku, dok oni koji vole borovinu vreme provode na plaži Pegera.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.