Na severoistoku Nemačke – između mora i obale


Ko putuje u severoistočnu pokrajinu Meklenburg – Pomeraniju, svuda će videti i osetiti tradiciju. Beskrajne aleje i popločane ulice predstavljaju upečatljiv detalj. Strme stene i beskrajne plaže Baltičkog mora, pošumljeni predeli, jezera i polja čine prirodu severne nemačke pokrajine. Stanovnici ovih predela, naizgled često grubi i ne mnogo pričljivi, kriju iza svoje čvrste ljušture ljubaznost i gostoprimljivost.
U gradove luke kao što su Vizmar, Roštok i drugi ljubitelji kulture dolaze o svom trošku. Gotske građevine i brojne znamenitosti pozivaju sve turiste na razgledanje grada. Dok se većina ljudi na odmoru oduševljava tradicionalnim bogato uređenim morskim kupalištima, drugi otkrivaju oko 260 zaštićenih prirodnih staništa, netaknutu rivijeru i morske gavranove, čaplje, bele i crne rode. To je pravi Eldorado za ljubitelje prirode. Svejedno je za koju vrstu odmora da se odlučite, aktivan ili pasivan, topla jakna, pulover ili gumene čizme treba da se nađu u vašem koferu kako biste bili potpuno spremni za svako vreme ili nevreme.
Središnja mesta ovih malih gradova su luke u kojima ribari prodaju sveže jegulje pržene na žaru, a stalna vreva vas poziva da joj se pridružite. Najfiniji spoj prirodnih oblika su stene na Rigenu, koje su bile inspiracija Kasparu Davidu Fridrihu, slikaru romantičarskog perioda. Između kuća sa ponosno uzdignutim krovovima i fasadama je vrlo živahno. U crkvi Svete Marije, koju stanovnici ovog kraja nazivaju Debela Marija, ima mnogo umetničkih vrednosti.
Zamak Gistrov važi za dragulj renesansne arhitekture severne Nemačke. U unutrašnjosti zamka je kulturni centar grada i muzej. Mostom od plaže Albek stiže se do obližnjeg ostrva. Zdanje iz 1898. godine najpre je postojalo kao drvena konstrukcija, a danas se u ovoj slavnoj zgradi nalazi restoran. U Varenu na Miricu, najvećem jezeru u Nemačkoj posle Bodenskog, turizam ima svoju dugu tradiciju. Još je pisac Teodor Fontane često plovio u 19. veku ovim jezerom. Impozantna slika je ona na kojoj se nalazi gradska luka sa crkvom Svete Marije. Baš kao sa razglednice! Duž obale Baltičkog mora ima mnogo tipičnih ribarskih i seoskih kuća pokrivenih trščanim krovom kao što su i mnoge u ribarskom mestašcu Born. Zato dođite i uverite se i sami da severoistok Nemačke ima zaista poseban šarm.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.