Ono što niste znali o Švajcarskoj

Sneg, skijanje, uređenost i tačnost većini su prve asocijacije na Švajcarsku. No, o Švajcarskoj postoji niz zanimljivosti za koje mnogi ne znaju.

U slučaju da tokom noći pada obilan sneg, do jutra ga je toliko da je nemoguće voziti ulicama. No, kako je reč o Švajcarskoj, stanovnici mogu očekivati da će sneg biti očišćen do 8 sati ujutro.

U slučaju nuklearnog rata, Švajcarci imaju bunkere u koje stane 100% populacije.

U slučaju rata, švajcarski autoputevi mogu se prenameniti u piste za uzletanje i sletanje pomoću brzog uklanjanja ograda.

Piloti švajcarske vojske nikada ne voze supersoničnim brzinama tokom treninga. Razlog je što je Švajcarska premala da bi se iznad njene teritorije takva brzina postigla. Ako žele testirati supersonične letove, Švajcarska je potpisala sporazum s Francuskom kojim je njenim pilotima dopušteno da uđu u njihov vazdušni prostor radi postizanja brzine brže od zvuka.

Nezaposlenima se u Švajcarskoj plaća naknada 2 godine, što i nije tako neobično, ali i nezaposleni imaju pravo na – plaćeni godišnji odmor, uključujući i prevoz i smeštaj!

U švajcarskom gradu Lozani porez se plaća na količinu smeća, to jest, ako imate više smeća, plaćate veći porez. Ako neko ne koristi standardizovane kante za smeće, preti mu kazna.

Uprkos tome što je mala zemlja, u Švajcarskoj postoje četiri službena jezika – nemački, francuski, italijanski i retoromanski. Zbog toga nije retkost čuti Švajcarce iz različitih delova zemlje kako pričaju na engleskom da bi se sporazumeli.

Švajcarski proizvođači razvili su tehnike izrade čokolade s jestivim zlatom.

Švajcarska “Nestle” kompanija je najveća prehrambena kompanija na svetu

Švajcarska je vodeća u svetu po potrošnji čokolade. Prosečan Švajcarac pojede 23 kilograma čokolade godišnje.

Artur Konan Dojl doneo je skijanje u Švajcarsku.

Švajcarska ima najveću potrošnju bezalkoholnih pića u svetu

Ako bi Švajcarska htela da blokira celu zemlju, mogla bi to učiniti i s malim brojem vojnika jer tuneli i mnogi putevi imaju čelične cevi koje blokiraju prolaz. Takođe, u tom slučaju bi se drveće koje je davno zasađeno odseklo kako bi se zakrčili putevi.

Automobili u Švajcarskoj izgledaju novo, a razlog su kazne koje prete vozačima ako u što kraćem vremenu ne poprave automobil, pa radilo se i o ogrebotini.

Što se tiče javnog prevoza u Švajcarskoj, s jednom kartom putnik može proći celu zemlju raznim vozilima – autobusom, vozom, brodom, žičarom…

 

Izvor: Vecernji.hr

Jedan komentar

Ostavite komentar