U trendu

Ski-centri: Austrija (1)

U svetu alpskog skijanja Austrija zauzima posebno mesto. Austrijska skijališta su pojam kvaliteta, počevši od usluge pa do samih skijališta i pratećih sadržaja. Austrija ima oko 400 ski-centara i u njima je sve savršeno organizovano i sve funkcioniše.
Flahau je ski-centar u pokrajini Salcburg. Do njega se može stići kolima ili autobusima, a od Beograda je udaljen 800 km. Najbliži aerodrom je u Salcburgu, odakle je skijalište udaljeno nešto manje od sat vremena vožnje. Ski-centar pripada najvećoj skijaškoj regiji Austrije, poznatoj pod imenom Sportvelt armade, koja raspolaže s preko 300 km staza povezanih žičarama. Ako zimujete u Flahauu, možete skijati i u Cuhenzu, Šladmingu ili Radštatu. Sam ski-centar ima preko 100 km staza, koje su na nadmorskim visinama od 800 do 1.950 metara, a povezuje ih šest gondola i 17 žičara. Staze su uglavnom blage; široke su i veoma dugačke, tako da odgovaraju većini skijaša. Ovde se svake godine održavaju takmičenja u Svetskom kupu u alpskom skijanju. Staze su veoma dobro uređene, a čak 85 odsto staza pokriveno je snežnim topovima, pa nema bojazni od nedostatka snega za skijanje, mada je tada skijanje teže i ima dosta leda na stazama. Staze su veoma dobro obeležene i odlično pripremljene. Najpopularnija je Rote anher, koja kreće s vrha Grsenkarek, sa 1.992 metra nadmorske visine, do kojeg se stiže gondolom „Ahter jet“. Za one smelije tu je i staza koja kreće s vrha Saukarkopf, koja je na visini od 2.014 metara i spada u teže staze.
Kaprun-Cel am Ze spada u jedan od najlepših skijaških regiona u Austriji. Sam Kaprun nalazi se na 786 metara nadmorske visine, odmah ispod vrha Kircštajnhorna, visokog 3.029 metara, i takođe pripada regionu pokrajine Salcburg. Ukupna dužina skijaških staza je 55 km, od čega je 31 km lakih staza, a 24 km su staze srednje težine. Skijalište raspolaže velikim brojem ski-liftova, žičara, uspinjača i gondola. Ukoliko nemate smeštaj u blizini ski-staza, postoji besplatan autobus koji vozi skijaše do skijališta. Preko 25 km staza uređeno je za pešačenje, za nordijsko skijanje i snoubording. U samom mestu postoje barovi i restorani, klizališta i bazeni, ali noćni život bi mogao biti malo bogatiji. Cena ski-pasa uključuje i prevoz autobusima iz Kapruna do stance vozića ili žičare do skijališta koja su od Kapruna udaljena nekoliko kilometara.
Gerlicen je malo skijalište u Koruškoj, a posetioce privlači lepotom predela i veoma pozitivnom atmosferom. Nalazi se na brdu iznad jezera Osiaher, veoma blizu Vilaha. Skijalište je organizovano tako da staze vode na sve četiri strane sveta, a s vrha staza pruža se zaista veom lep pogled, bilo na jezero koje se nalazi u podnožju, bilo na Karavanke. Staze su pretežno lake i nisu previše strme, a postoji i jedna bebi staza. Desetak staza opslužuje šest sedežnica, nekoliko sidra i tanjira, a dužina staza je 25 km. Uz same staze postoji dosta restorana, tako da ne morate da brinete o gužvi ako želite da se malo odmorite od skijanja uz šolju tolog čaja.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.