U trendu

Ski-centri: Rumunija

Rumunska skijališta i ski-centri koncentrisani su u okolini grada Brašova. Dva najpoznatija skijaška centra su Pojana Brašov i Sinaja. Ukoliko do njih idete drumskim prevozom, put od naše zemlje vodi preko Vršca, a zatim nastavljate putem do Temišvara, pa preko Arada, Deva i Sibiua dolazite do Brašova. Za Rumuniju vam treba viza, za koju su vam dovoljni samo broj pasoša i mesto rođenja, bez slike i drugih potvrda.
Skijaški centar Pojana Brašov udaljen je od grada Brašova 13 km i nalazi se na 1.050 metara nadmorske visine. Raspolaže sa devet ski-staza, od kojih su tri kategorisane kao crne, teške; tri staze su lake, a tri staze su srednje težine, što omogućava svima da pronađu stazu spram svojih skijaških mogućnosti i da uživaju u zimskim čarolijama. Najduža staza je Drum rosu (3.821 metar), na kojoj je visinska razlika 630 metara. Staza koja ima najveću visinsku razliku je Lupului, koja je označena kao crna; visinska razlika koju savladavate je 775 metara, a sama staza je dugačka skoro tri kilometra. Transport skijaša obavlja se gondolama, telekabinama i ski-liftovima. Staze su osvetljene pa je moguće noćno skijanje, a postavljeni su i topovi za veštački sneg, pa za skijanje nema problema.
Smeštaj je u hotelima „Pojana“, „Alpin“, „Bradul“ i „Sport“ , koji su kategorisani sa dve, odnosno tri, zvezdice i raspolažu fitnes centrima i bazenima. Sobe su opremljene satelitskom TV, mini-barovima i sefom, a hoteli imaju internet kafee. Cena ski-pasa za odrasle kreće se oko 60 evra za sedmodnevni boravak, dok deca do 12 godina plaćaju oko 40 evra.
Sinaja, poznatija još i kao perla Karpata, mondensko je zimovalište, a ujedno je i banjsko lečilište. Nalazi se 50 km od Brašova, u podnožju planinskog masiva Buđeđi, na nadmorskoj visini od oko 800 metara, dok se skijaški tereni nalaze na nadmorskoj visini od 1.400 i 2.100 metara. Iz centra ovog gradića skijaši se gondolom transportuju do skijaških staza. Debljina snega kreće se oko 45 cm, a sezona traje od decembra do aprila. Sinaja ima sedam staza, od kojih je najduža Drumul Veki; dugačka je četiri kilometra i spada u red lakih staza s visinskom razlikom od 420 metara. Najstrmija staza je Valea Karp, dužine dva i po kilometra, visinske razlike 600 metara. Skijaše prevoze gondola, ski-lift i žičara dvosed.
Ski-centar raspolaže hotelima „Sinaja“ i „Karaiman“, koji su kategorisani sa tri zvezdice. Imaju bazen, saunu, fitnes centar. A u okviru hotela za goste su organizovane ski-škole. Sobe su opremljene kablovskom televizijom i mini-barom. Ukoliko se odlučite da posetite ovaj zimski ski-centar, obavezno treba obići kraljevski dvorac Peleš, koji neki smatraju najlepšim dvorcem Evrope.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.