U trendu

Stokholm – turističke atrakcije

Briga za okolinu, zdrav život, liberalizam, jednostavniji i prijatniji način života samo su neki od sinonoma kojima bismo mogli da opišemo život građana Stokholma. Vožnja biciklom ovde je normalna stvar, švercovanja u javnom prevozu nema, a podzemna železnica otvara nov pogled na umetnost. Letnim slavljima nema kraja, a ako se baš ništa drugo ne događa, uvek je zanimljivo videti glasnu smenu kraljevske straže. Kreativnost u tehnologiji, umetnosti i dizajnu nema granica, a kultura je ispred svakog drugog oblika zabave. Visok standard (za naše pojmove) generiše cene u skladu s tim, zato nemojte biti iznenađeni kada krenete u šoping.
Muzej Vasa (Vasamuseet, Djurgarden)
Ima osam stalnih velikih izložbi, među kojima je i najveći eksponat, odlično sačuvan brod iz 1628. godine. "Doba Vase" je putovanje kroz vreme ispričano kroz priču toga broda. Filmovi i ture s vodičem omogućene su na nekoliko jezika, a ovde se nalazi i suvenirnica, gde ćete pronaći nešto za uspomenu. Muzej je interaktivan, pa iskoristite priliku i osećajte se kao na brodu!
Gradska većnica (Stadshuset)
Jedan je od najpoznatijih simbola grada. Zgradu je dizajnirao arhitekta Ragnar Usteberg (Ragnar Östeberg), a sagrađena je između 1911. i 1923. godine. Ujedno je i najpoznatiji primerak nacionalnog romanskog stila, mesto gde se svake godine održava dodela Nobelovih nagrada. Uživajte u predivnom pogledu na grad.
Stari grad (Gamla stan)
Ako se ne prošetate Starim gradom, kao da i niste bili u Stokholmu. Slatke uske uličice, predivne kuće, fasade jarkih boja, restorani i turističke atrakcije vratiće vas u neko drugo doba. Uživajte pre nego što krenete u šoping.
Muzej Alfreda Nobela (Nobelmuseet)
Nalazi se u Starom gradu na adresi Stortorget 2. Saznajte više o Alfredu Nobelu, istoriji Nobelove nagrade, laureatima i njihovim otkrićima i idejama. Pogledajte film o "kreativnim mozgovima", bacite pogled, ali samo pogled, na dinamit, replike i knjige koje su promenile svet i uticale na istoriju čovečanstva. Naravno, posetite suvenirnicu i pronađite neku sitnicu koju ćete poneti sa sobom.
Kraljevske palate
U Stokholmu se nalazi šest od ukupno deset švedskih kraljevskih palata. Službena rezidencija švedskog kralja, kraljevska palata u Starom gradu (Kungliga Slottet), sagrađena je u 18. veku. Tu možete da obiđete salon za goste, kraljevski apartman, nekoliko muzeja i kraljevsku gardu. Kraljevska porodica boravi u palati Drotningholm (Drottningholm). Tri letnje palate nalaze se u Nacionalnom gradskom parku – palata Rosendal, Ulriksdal i paviljon Gustava III.
Skansen
Osnovan je 1981. godine i predstavlja najstariji svetski muzej na otvorenom. Sadrži 150 autentičnih starih kuća, među kojima su i vetrenjače i crkva u kojoj se i dan-danas održavaju venčanja. Skoro sva veća događanja i festivali održavaju se tu, a u tome ravnopravno mogu da uživaju i posetioci i lokalno stanovništvo.
Birka
Često se još naziva i "švedski prvi grad". Osnovan je u 8. veku na ostrvu Bjorko (Björkö), 30 km zapadno od Stokholma, a predstavljao je važnu trgovačku luku. Napušten je 200 godina kasnije. Danas je to popularno mesto za izlete, ali i vredno nalazište koje daje uvid u svakodnevni život vikinškog grada. Arheološka nalazišta Birka i Hovgorden (Hovgården) uvršteni su na Uneskovu listu svetske baštine 1993. godine. Ako idete u obilazak Birka, obavezno posetite muzej.
TV toranj Kaknas (Kaknästornet)
To je centar TV i radio prenosa u Švedskoj. Ovaj 155 metara visok toranj moguće je posetiti cele godine. Ulaznica za odrasle je 30 švedskih kruna, a ako imate StockholmCard, onda je ulaz besplatan. Fantastičan pogled koji se pruža na grad prosto će vas oduševiti. Ovde se i malo odmorite, sedite i uz kafu uživajte u panorami.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.