Zastrašujuće prognoze: Leta na jugu Evrope još toplija zbog promene klime

Klimatolozi upozoravaju da bi Evropljani trebalo da se pripreme za povratak „Lucifera“, jer bi toplotni talas koji je ovog leta pogodio delove kontinenta mogao postati uobičajena pojava zbog klimatskih promena, prenose beogradski mediji.

Temperature više od uobičajenih su u području Mediterana rezultirale većim brojem pacijenata u bolnicama, brojnim šumskim požarima i ekonomskim gubicima između juna i avgusta.

Vrhunac je bio tokom tri dana početkom avgusta, kada su u Italiji i na Balkanu temperature prelazile 30 stepeni čak i noću.

– Našli smo jasne dokaze ljudskog uticaja na rekordnu toplotu ovog leta i za ukupne temperature i za toplotni talas „Lucifer“ – rekao je Gert Jan van Oldenborg, viši istraživač na Holandskom kraljevskom meteorološkom institutu.

On je deo tima čiji izveštaj zaključuje da su emisije gasova staklene bašte izazvane ljudskom aktivnošću povećale šanse toplotnih talasa između četiri i deset puta u odnosu na početak 20. veka.

Gasovi poput ugljen-dioksida koji se oslobađa sagorevanjem fosilnih goriva, zadržavaju toplotu u atmosferi i zagrevaju planetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike