Zimska radost: skijanje (1)

Ako volite da skijate, a pod pretpostavkom da vam se ne napušta Evropski kontinent, onda su Alpi nezaobilazna destinacija. Prostiru se od juga u Sloveniji pa sve do srca Evrope u Francuskoj. Stotine skijaških terena zadivljujuće lepote i različitih dužina prilagođene su svačijem ukusu i umešnosti. Na kraju krajeva, alpsko skijanje kakvim ga mi znamo rođeno je i usavršeno upravo tu. Ostaje vam samo da izaberete da li više volite seoski, gradski ili neki sasvim treći milje, kao i kulturu kojoj biste se nakratko priklonili (austrijsko-nemačku, švajcarsko-nemačku, francusko-nemačku, francusku ili italijansku) i da se otisnete put ne samo fantastičnog skijanja već i odlične hrane, spektakularnog planinskog okruženja i internacionalnog društva. Izdvojili smo za vas neke od najatraktivnijih alpskih skijališta od preko 200, koliko ih ima, poznatih i onih malo manje poznatih. Za početak, Arlberg u Austriji.

Foto: Flyupmike/Pixabay.com
Foto: Flyupmike/Pixabay.com

Arlberg je zajedničko ime za pet živopisnih gradića u zapadnoj Austriji. Sv. Anton je najveći i najpoznatiji. Nalazi se u dolini duž glavne istočno-zapadne pruge i autoputa koji prolazi kroz celu Austriju. Ski-liftovi se dižu direktno s ruba grada i nose vas ka jednoj od najboljih padina Evrope. Sv. Anton je popularan kod mladih, energičnih i pomalo agresivnih skijaša i snoubordera. Valuga, „goropadni vrh“, diči se najizazovnijim terenom i, neki bi rekli, najluđim noćnim životom.

Maleno i mirno mesto Sv. Kristof svilo se oko hotela „Hospic“, koji su na početku vodili kaluđeri, a bio je namenjen slučajnim prolaznicima. Ovo relativno izolovano mesto nudi „skijanje s praga“ na obe strane doline, Valuga-Galzig oblast s jedne strane i Albona s druge.

Stuben je selo ispod Sv. Kristofa. Ima najautentičniju atmosferu, kao i najniže cene smeštaja u Arlbergu. Jedina mana, ako se tako može reći, jeste to što je potpuno izvan dešavanja. Ako volite „nepeglano skijanje“, onda je Stuben definitivno za vas, s obzirom na to da su staze neobeležene i neuređene.

Lek i Zirs su povezani s ostalim skijalištima, ali na prvi pogled deluje da su miljama daleko. Oba mesta su prelepa, s klasičnim brvnarama nasađenim na vrh Arlberga. Zirs je „opkoračio“ Fleksen-Pas, dok se Lek nalazi na kraju doline. Obe opštine poznate su po hotelima sa pet zvezdica, koji su miks luksuza i uslužnosti u naboljem alpskom maniru. Najbliže planine ovim selima su Madlok, Tritkopf i Krigerhorn. Ukoliko ste na skijanju sa svojom porodicom, onda je za svaku preporuku Oberlek, selo oko kilometar udaljeno od Leka.

Kortina d’Ampeco je vodeće skijalište čarobnog dolomitskog regiona. Šik mesto locirano na prekrasnom planinskom vencu danas je jedno od najmondenskijih i najskupljih zimskih destinacija u Evropi. U njemu možete naći razne staze za svačije skijaško umeće, ali i mnogo aktivnosti van snega. Zato je Kortina popularno odredište za Italijane koji bi da vide, ali i da budu viđeni. Dugo je bila rezervisana za italijansko plemstvo i bogataše, tako da ćete tu uvek sresti ferari i krzna, skupocene mobilne telefone i maserati. Čak i da je grad pun gostiju, staze mogu da budu relativno prazne, zato što trećina zimskih posetilaca dolazi zbog čistog vazduha i sunca. U lepoj Kortini su izlasci, kupovina, šetanje pudlice i ispijanje espresa deo provoda podjednako kao i skijanje, a možda i više. Ipak, u Kortini d’Ampeco postoji oko 500 liftova preko čitavih italijanskih Alpa. Najčuvenija ski-oblast je Tofana, na visini od oko 11.000 stopa, sa strmovitim terenima na vrhu i početničkim spustovima u podnožju. Sokrepe je najveća skijaška oblast, a u dolini se nalaze još dve, Mietre i Falorija, koja je poznata po ogromnim snežnim poljima.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.