U trendu

Isplanirajte troškove putovanja (3)

Pre putovanja „stavite na papir“ novac kojim raspolažete i predvidite sve troškove putovanja. Putovanje je veoma vredno iskustvo i doživljaj, ali je i znatan novčani izdatak. Zato je važno da pre nego što odlučite da nekud otputujete (pogotovo ako sami finansirate putovanje), što bolje i detaljnije isplanirate troškove kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno novca za planirano putovanje. Prilikom planiranja potrebno je uzeti u obzir sve moguće troškove koji su povezani s putovanjem, a mogu nastati pre samog početka putovanja, za vreme putovanja, ali i po povratku s puta.
U računicu uključite i trošak vakcinacije i lekova ukoliko morate da ih uzimate pre puta (na primer, tablete za područja u kojima postoji opasnost od zaraze malarijom moraju se uzimati kontinuirano 14 dana pre polaska na putovanje, vakcinacija protiv žute groznice itd.).
Saveti za uštedu

  • Proverite da li u našim apotekama (najčešće privatnim) možete da nabavite ili naručite potreban lek i kolika mu je cena pa to uporedite s cenom tog leka u inostranstvu i mogućnostima za njegovu dostavu ili vašeg odlaska tamo po taj lek. Naravno, izaberite jeftiniju varijantu. Za informacije o tome da li se morate vakcinisati ili morate da pijete neke lekove pre putovanja u određenu zemlju posavetujte se sa svojim lekarom ili pokušajte da tražene informacije potražite na Internetu.

Ukoliko nemate sve potrebne rekvizite za zaštitu od sunca (sunčane naočare, kreme za sunčanje), a putujete na destinaciju gde će vam trebati, obavezno ih nabavite.
Troškovi prevoza i smeštaja
U prethodnim člancima govorili smo o troškovima pre polaska na putovanje, to jest o troškovima na koje ćete naići u toku pripreme za putovanje. Sada ćemo naglasak staviti na troškove samog putovanja – troškove prevoza i smeštaja.
Uplata putovanja ili turističkog aranžmana u agenciji
Saveti za uštedu

  • Pokušajte da ostvarite popust, na primer, ranim rezervisanjem i kupovinom takozvanih first minute, ili kupovinom u poslednji čas takozvanih last minute aranžmana, zatim gotovinskim plaćanjem, izborom datuma putovanja u predsezoni ili posle glavne turističke sezone i slično.
  • Pokušajte da pronađete specijalne ponude s velikim popustima.

Kad je reč o individualnoj organizaciji putovanja, obavezno saberite sve stavke vezane za smeštaj i prevoz za vreme trajanja putovanja (na primer, karta za avion, autobus, voz ili brod + cena noćenja + naknade za izlazne i aerodromske takse…).
Troškovi prevoza obuhvataju kartu za prevozno sredstvo – avion, voz, autobus, brod, ili benzin i putarine u slučaju prevoza automobilom, ali ponekad i ulazno-izlazne takse za određenu zemlju.
Saveti za uštedu

  • Pokušajte da pronađete specijalne ponude s velikim popustima kod avio-kompanija i autobuskih prevoznika.
  • Kupovinom i pravilnim izborom putne kartice (travel pass) za određeno prevozno sredstvo (voz, avion) u toj zemlji možete dobro da uštedite. Cena putne kartice može da zavisi od broja dana na putu, broja osoba, broja različitih prevoznih sredstava koja se kombinuju, od starosti putnika, od broja gradova koje želite da povežete itd.
  • Trošak za lični automobil: benzin + putarina + parkiranje
  • Trošak za rentakar agenciju: najam + benzin + putarina + parkiranje

Troškovi smeštaja podrazumevaju smeštaj u hotelu, apartmanu, hostelu, privatnom smeštaju, kampu, itd.
Saveti za uštedu

  • Pokušajte da pronađete specijalne ponude s velikim popustima u hotelima.
  • Pregledajte različite internet stranice i takozvane pretraživače u potrazi za najpovoljnijom cenom određenog hotela.
  • Pokušajte da pronađete povoljan smeštaj lociran u centru grada, tako da možete dosta toga da obilazite pešice i ne morate da trošite novac na javni gradski prevoz ili taksi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.