najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Manje poznati antički lokaliteti

Poseta antičkim „ruševinama“ kao što su Partenon ili Koloseum za mnoge je glavni razlog putovanja na kojima žele da upiju dah prošlih vremena i da vide stvaralaštvo naših predaka. Međutim, takva romantična i tajanstvena mesta često su meta nepregledne reke turista, što može da umanji istinski doživljaj tih lokaliteta, pa bi pravi ljubitelji antike trebalo da razmisle o „novim“, manje poznatim lokacijama. Na primer, da li ste znali da je antički amfiteatar u tuniskom El Džemu (El Djem), iako manji od slavnog rimskog rođaka, najočuvaniji na svetu, ili da su najlepši grčki hramovi u stvari oni na Siciliji?

Ovde vam nudimo listu nekih od najboljih „ruševina“ ili dragulja drevnog sveta koje bi obavezno trebalo da vidite.

Delfi (Grčka) – iako je teško oštećeni Partenon mnogo poznatiji, nekoliko arheoloških ostataka podseća na to da su duhovno središte starih Grka u stvari bili Delfi, proročište u koje su čak i vladari morali da dolaze po dvosmislene pitijske odgovore. I dalje se vide ostaci bedema oko kompleksa hramova, svetilišta, teatra, riznice i većnice, dok u bivšem Atininom hramu još stoje tri od nekada 20 ukrašenih dorskih stubova.

Vila Jovis (Italija) – mada je ostrvo Kapri u Napuljskom zalivu jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji, ne odlučuju se mnogi na strmi uspon do ostataka ove rimske vile. Sagradio ju je car Tiberije na mestu s kojeg se pruža predivan pogled na planine i more.

Foto: Websi/Pixabay.com
Foto: Websi/Pixabay.com

Kurion (Kipar) – nezaboravan pogled na mediteranske obale zagarantovan je i s ruševina drevnog Kuriona, na severnoj obali Kipra. Grad su još u 16. veku pre Hrista sagradili Feničani, a danas je na njegovom mestu poznati arheološki park. Amfiteatar iz grčkog vremena još uvek se može koristiti, a izvrsno su očuvani i mozaici u rimskim kupkama. Tu se mogu videti i ostaci ranohrišćanske bazilike. Obronci Kuriona popularni su i među paraglajderima.

Foto: Yolanda/Pixabay.com
Foto: Yolanda/Pixabay.com

El Džem (Tunis) – jedan od najbolje očuvanih arheoloških spomenika i najvećih „sačuvanih“ amfiteatara na svetu sagrađen je 238. godine po uzoru na rimski megastadion Koloseum. Iako nešto manji, ovaj amfiteatar mogao je da primi 35.000 gledalaca, a bio je poznat po spektakularnim borbama gladijatora i trkama dvokolica.

Afejin hram (Grčka) – ostrvo Egina u Saronskom zalivu skriva ostatke svetilišta posvećenog boginji Afeji, sagrađenog oko 500 godina pre Hrista. Iako su skulpture odavno opljačkane i razasute po svetskim muzejima, kolonade, kao najveća vrednost, nadmašuju Partenon. Za takav utisak presudno je i okruženje hrama. U miru izolovanih ostrvskih planina posetilac zaista može da zamisli da je u antičkom vremenu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike