Svetska kriza i Sejšeli

Svetska kriza potresa i industriju turizma i ozbiljno ugožava ekonomije malih država koje od ove grane privrede ostvaruju znatne prihode. Jedan od takvih primera je i idilični tropski raj Sejšelskih ostrva, koji je nekih 1.500 kilometara udaljen od Afrike u Indijskom okeanu, severoistočno od Madagaskara, a koji se našao u finansijskim neprilikama, još gorim od onih koje su zadesile Island. Dok je ovoj evropskoj ostrvskoj državi u mnogo hladnijem Atlantiku trebalo 2,1 milijarda dolara pomoći od MMF-a, javni i privatni dug Sejšela naizgled nije toliko tragičan, on iznosi ukupno ni celu milijardu dolara, u stvari "samo" 800 miliona, ali kada se zna da kompletno stanovništvo Sejšela broji samo 87.000 ljudi, to znači da je svaki stanovnik, od najstarijeg do najmlađeg, "u minusu" za nekih desetak hiljada dolara.
Glavni prihodi Sejšela dolaze od ribolova (lov na tunu) i, naravno, turizma. Upravo ova druga grana, koja zapošljava 30 odsto ukupno radno angažovanog stanovništva, donosi i najveći deo ukupnog prihoda države, a sada je to područje koje najviše pogađa recesija. Od početka godine broj turista opao je za 15 odsto, a očekuje se da bi ove godine ukupno moglo biti 25 odsto manje turista nego lane.
Sejšeli su već doprineli bankrotu Lehmann Brothers-a zbog toga što nisu isplatili evro obveznice u vrednosti od 230 miliona dolara, a od Pariskog kluba traže otpis polovine od 250 miliona dolara duga, s nadom da će im i komercijalni poverioci takođe otpisati polovinu od 550 miliona dolara koje su im dužni. Vlasti ove ostrvske države su već su u skladu s preporukama MMF-a devalvirale sejšelsku rupiju na pola pređašnje vrednosti i otpustile 12,5 odsto zaposlenih u javnom sektoru (1.800 ljudi).
"Pozajmljivali smo mnogo više nego što možemo da otplatimo, što je bilo vrlo neodgovorno", slikovito je situaciju opisao Ralf Volcer (Ralph Volcere), urednik Le Nouveau Seychelles Weekly, najtiražnijih dnevnih novina u državi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.