U trendu

Kurakao: lepota na karipski način

Koga god put nanese na Kurakao (Curaqao), ostrvo u Karipskom moru, oduševiće se rajskom lepotom njegovog kristalnoplavog mora i peščanih plaža. Na samom jugu Karipskog arhipelaga smešten je predivni dragulj, ostrvo Kurakao. Sunce sija cele godine. Kišni periodi su podjednako nepoznat pojam kao i nevreme, jer se Kurakao nalazi van pojasa u kojem se javljaju uragani. Gostoljubivi domaćini, koji će vas zaraziti svojom životnom radošću, garantuju bezbrižan odmor na predivnim, beskrajnim peščanim plažama.
Salsa, rege, marenge (ples tipičan za ostrvo Tumba) – muzika i ples sastavni su deo karipskog načina života, pa tako i ovog ostrva. Glavni centar zabave je Mambo Beach Bar na plaži pored velikog morskog akvarijuma, kao i letnjikovac Brievengat, koji je posebno omiljen među lokalnim stanovništvom.
Glavni grad ovog predivnog ostrva je Viljemštad (Willemstad). Od 1997. godine on je pod zaštitom UNESCO-a i svojim istorijskim znamenitostima, lepim uličicama i živopisnim pročeljima kuća svedoči o slavnoj prošlosti ostrva Kurakao, koje je do 1954. godine pripadalo Holandiji. Tu je uticaj bogatih trgovaca izražen više nego na drugim ostrvima. Trgovci su mu doneli blagostanje i učinili ga jednim od najsigurnijih mesta za život na svetu. Ovde treba posetiti staru tržnicu, koja se nalazi iza poštanske zgrade. Na njoj se može odlično i jeftino jesti i kupiti sveža, tek ulovljena riba.
Mnogobrojne predivne plaže u uvalama takođe su nezaboravne za posetu. Neke od njih su Blue Bay, Santa Barbara Beach, plaža u okolini Westpunt-a ili skoro beskonačno dugačka plaža Jan Thiel Beach. Sitni koralni pesak na obali košijskog ostrva, Malog Kurakaoa, divan je za šetnje.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.