U trendu

Njujork: zagrizite Veliku jabuku

Prvo što su još s palube broda videli mnogobrojni imigranti početkom 20. veka pre stupanja na američko tlo bio je Kip slobode. Taj simbol Amerike, najprepoznatljivija slika Njujorka, predstavljao je ostvarenje njihovog sna, mogućnost da počnu nov život u zemlji neograničenih mogućnosti. Danas je ovaj višemilionski grad, u kome se govori preko 170 jezika, najpopularniji grad na svetu i omiljena turistička destinacija, koju godišnje poseti preko 40 miliona turista iz celog sveta.
Sam grad čini nekoliko urbanih celina. U uže gradsko jezgo (centralna zona grada) spadaju: donji, gornji i srednji Menhetn (elitni deo grada), kao i centralni Bruklin. Zgrade u ovom delu grada građene su tokom godina u različitim stilovima, od francuske renesanse, gotskog stila, art dekoa, pa sve do postmoderne. Taj miks stilova i građevina daje neki poseban šarm ovom delu Njujorka, koji u stvari predstavlja finansijski centar modernog sveta, čiji je simbol ulica Vol strit. U užu gradsku zonu danas još spadaju: Bronks (čuven po svome zoo-vrtu), Bruklin (najveći miks naroda i rasa), Kvins (aerodromi i obojeno stanovništvo), Stejtn Ajlend (urbani deo za stanovanje).
Ovaj grad, u kojem se verovatno živi najbrže na svetu, gde ljudi imaju malo prijatelja i poznanika i gde svi nekud žure, ima i verovatno jedan od najpoznatijih parkova na svetu – Central park. To je mesto gde verovatno možete sresti neku od mnogobrojnih poznatih ličnosti kako džogiraju ili voze bicikl. Isto tako nije neobično da vidite nekog biznismena koji u odelu s laptopom u krilu sedi na klupi i mirno jede svoj sendvič, dok su njegove cipele i čarape uredno složene pored klupe. Na javnom mestu nećete videti nikoga s cigarom, to je sigurno. Pušenje na javnom mestu u Njujorku je odavno misaona imenica.
Njujork je kolevka džeza, ali i hiphop muzike. Brodvej s čuvenom 42. ulicom predstavlja san svakog glumca u Americi, a i šire. S daskama koje život znače Brodvej je kultno pozorišno mesto koje ima posebnu draž i privlačnost. U samom Njujorku godišnje se snimi veliki broj filmova, što ga po produkciji filmova stavlja na drugo mesto, odmah iza Holivuda. Čuvena serija Seks i grad je na najbolji mogući način dočarala kako se živi u Njujorku i šta danas u stvari predstavlja Njujork.
Šta treba posetiti kad ste u Njujorku? Ono što svakom turisti prvo pada na pamet su Empajer stejt bilding, Brodvej sa svojim čuvenim pozorištima, Tajms skver, Peta avenija… Pored toga što Njujork treba razgledati, u njemu treba i kupiti ponešto, naravno, na Petoj aveniji, ukoliko to sebi možete priuštiti. Njujork morate osetiti svim čulima i probati. Ne živi u ovom gradu uzalud bezmalo 170 naroda i nacija. Svako od njih doneo je nešto od svoje nacionalne kuhinje, pa ćete ovde pronaći veliki broj restorana s različitim svetskim kuhinjama. Verujte da nema nikoga ko neće pronaći nešto za sebe. Mada, mora se priznati da i pored mnogobrojnih restorana, ovde vlada tradicija brze hrane. Pored toga, a ako ste u prilici, obavezno idite na neku od bejzbol utakmica „Njujork Jenkisa“ ili posetite košarkašku utakmicu „Njujork Niksa“, ili, ako tamo uspete da uđete, posetite Bungalov 8 – možda vam se posreći da se na tamošnjem podijumu za igru nađete zajedno s Paris Hilton.
Međutim, neka vas sve to ne zavara – Njujork je ipak milionski grad, gde morate voditi računa o sebi. Iako je stopa kriminala niža nego prethodnih godina, trebalo bi da noću izbegavate Kvins, Bruklin i Bronks, kao i da noću ne šetate Central parkom. Ni sam metro nije bezbedan za noćnu vožnju, pa se preporučuje šetnja osvetljenim ulicama ili vožnja taksijem.
Možda je ono što čini dušu Njujorka to što on predstavlja čudan i mističan spoj svega onoga najboljeg i najgoreg na kugli zemaljskoj. Grad koji je oličenje greha i gde na svakom koraku nailazite na najveće puritance; grad koji nikada ne spava i gde nikada nije dosadno. Jednom rečju, mesto gde bi valjalo živeti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)