najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčka i dalje „broj jedan“ destinacija za letovanje

Najtraženija destinacija za letovanje u predsezoni za građane Srbije i dalje je Grčka, dok je znatno manje interesovanja ove sezone za odmor u nekom od turskih letovališta, uprkos tome što su cene aranžmana značajno pale.

U predsezoni aranžmani su inače 50 odsto jeftiniji nego u jeku sezone i kreću se od oko 50 do 100 evra.

Direktor Jute (Nacionalne asocijacije turističkih agencija) Aleksandar Seničić rekao je da Grčka i u ovoj sezoni i dalje “vodi”, s obzirom da je godinama destinacija broj jedan što se intersovanja naših građana tiče.

Predsezona, kako kaže, za sada protiče dobro i nema problema niti žalbi turista.

„Ne očekujemo veće probleme, Juta je ove godine izašla prvi put sa garancijom putovanja za agencije, obavićemo i monitoring, a dostupni smo putnicima za svaku pomoć ukoliko zatreba”, kaže Seničić.

Turska, kako kaže, ove godine beleži najveći pad interesovanja građana za letovanje.

“Ali bez obzira na to i dalje postoje organizovani polasci i za sve one koji su rezervisali smeštaj, sve ostaje isto”, kaže Seničić.

On je dodao da je Turska ove godine značajno jeftinija nego ranije i da su aranžmani za neka od mesta jeftiniji nego prošle sezone i do 50 odsto. Za Tursku je kako kaže, smanjeno intersovanje grdajana svuda u Evropi, a i šire u svetu.

“Interesovanje je ipak zbog poznatih dešavanja u proteklom periodu opalo značajno uprkos tome što nas kolege iz Turske uveravaju da se u letovalištima redovno preduzimaju sve mere u cilju bezbednosti posetilaca”, kaže Seničić i dodaje da je osim za odmor u Turskoj, manje interesenata i za Egipat i Tunis.

Kako je dodao, Bugarska, Crna Gora, Italija i Španija beleže blagi rast kada je u pitanju ineteresovanje građana, u odnosu na prošlu sezonu.

Što se tiče cena, one se za apartmane u Grčkoj u predsezoni, tačnije krajem maja, u junu i u septembru kreću od 55 evra do stotinak evra sa autobuskim prevozom. To praktično znači da su aranžmani za 50 odsto jeftiniji nego u punoj sezoni. Slično je bilo i prošle godine.

U turističkoj agecniji Flaj Flaj travel potvrđuju da se građani najviše javljaju sa željom da rezervišu odmor u Grčkoj, a sve regije su pođednako zastupljene što se prodaje aranžmana tiče.

Do kraja marta, kada su trajali “first minut“ popusti, veće interesovanje i povećana prodaja bila je za Grčka ostrva sa prevozom avionom. Aranžmani za Tunis, Egipat i Tursku nisu previse interesantni građanima i interesovanje je, kako kažu u toj agenciji, daleko manje nego u odnosu na ranije sezone.

U Flaj flaj travelu kažu da je ove godine slabije intersovanje i za Bugarsku, ali je Crna Gora i ove, kao i prošle godine veoma popularna.

Građani su, ističu, već tokom Sajma turizma počeli da rezervišu letovanja, što im je omogućilo dodatne popuste pored mogućnosti plaćanja na rate.

Što se tiče Grčke, u Flaj flaju kažu da se građani najradije opredeljuju da letuju na Krfu, Skijatosu, Rodosu, kao i Zakintosu.

U Španiji najradije u predsezoni letuju na Majorci, a standardno što se tiče Italije najtraženija su Sicilija i Kalabrija.

Ana Nikolić koja se bavi rezervacijom smeštaja na Tasosu, kaže da je interesovanje građana Srbije u predsezoni nesto veće za regiju Halkidiki nego za Tasos ove godine, jer je temperatura mora nešto viša na Halkidikiju.

“Ove godine je uopšte interesovanje za Grčku, pa samim tim i za Tasos veće nego prošle godine, pa je proporcionalno i interesovanje za letovanje u predsezoni nešto veće”, ističe ona.

Tradicionalno na Tasosu ostrvljani počinju sa kupanjem u moru od Vaskrsa i može se reći da tada počinje predsezona i traje do 20. juna. kada se završi školska godina u Srbiji i u okolnim zemljama.

“Sve do tada, turista ima samo sporadično. Tasos u maju i u prvoj polovini juna uglavnom posećuju penzioneri iz Srbije koji putem domaćih agencija rezervišu povoljan smeštaj u paketu sa autobuskim prevozom, kao i turisti iz skandinavskih zemalja kojima su majske temperature u Grčkoj idealne za letovanje”, kaže Nikolić.

Cene smeštaja u predsezoni, ukoliko se rezerviše direktno od vlasnika, se kreću od 20 evra po danu za dvoje, pa naviše.

“Naši turisti iz godine u godinu sve ranije bukiraju smeštaj. Tako je ove godine veliki broj turista rezervacije smeštaja obavio već u oktobru i novembru. Postoji i veliki broj onih koji, znajući da su u predsezoni kapaciteti slabo popunjeni, čekaju last minut ponude, ali i prognozu vremena pa bukiraju smeštaj tek početkom maja, neposredno pre početka predsezone”, kaže sagovornica Tanjuga.

Direktor agencije Sabra Vladimir Vlaho rekao je da je primetno da najviše građana u predsezoni odlazi u Grčku.

Kako kaže, aranžmane za Tursku su morali da otkažu zbog nedovoljnog broja zainteresovanih putnika. Građani se najviše opredeljuju za letovanje na Halkidikiju, Stavrosu, Paraliji, a cene su takođe dosta povoljnije nego tokom sezone.

I u agenciji Oktopod travel kažu da je Grčka i ove predsezone što se tiče prodaje aranžmana i dalje destinacija broj jedan za srpske turiste. Potom, na drugom mestu je Italija, a onda Crna Gora.

Za Tursku je ove godine, kako kažu i u toj agenciji, manje rezervisanih aražmana. Realizovaće se samo ono što je do sada rezervisano i uplaćeno, a ta agencija dalje neće prodavati aranžmana zbog nedovoljnog broja zainteresovanih putnika.

Aranžman za 10 dana noćenja u nekom od grčkih mesta, sa autobuskim prevozom zahvaljujući “last minute” ponudama može se naći u ovom periodu i po ceni od 35 evra, kažu u Oktopodu.

Kao i prethodne sezone, veliko intersovanje vlada za letovanje na ostrvu Evia, i svi aranžmani su već rasprodati, potom za Stavros, Tasos, Sivotu, Pargu.

Oktopod u predsezoni nudi i specijalne popuste za boravke u hotelima, kao i mogućnost da se ukoliko otputuju autobusom, turisti vrate avionom iz nekog od udaljenijih letovališta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike