U trendu

Hoćemo li moći negde da otputujemo ovog leta?

Mnogi planirani prolećni odmori su otkazani, ali hoće li biti sigurno putovati u junu ili julu? Da li je sada uopšte pravo vreme da počnete da planirate svoje letovanje? Zbog pandemije koja je pogodila celu planetu, niko ne može s potpunom sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje.

Međunarodne se granice zatvaraju, aviokompanije su prizemljile hiljade letova i zdravstveni službenici mole ljude širom sveta da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje COVID-19. Putovanje u bilo kojem pravcu, osim u lokalnu prodavnicu, može imati određene posledice.

Budućnost putovanja

Kanađanka Tereza Baner trebalo je da s porodicom sredinom maja putuje u Evropu. Ona je za CNN istakla da je to putovanje planirala minimum 50 sati. Do pre sedam dana mislila je da je sve u redu i da će otputovati. Onda se dogodio masovni karantin. U poslednjih nekoliko dana situacija se opet malo stabilizovala i Tereza opet misli da će možda moći da otputuje. Potpuno konfuzna situacija.

To vam mogu reći i Olimpijci. Nedeljama su ih držali u neizvesnosti, tek su pre nekoliko dana objavili da se igre pomeraju za 2021. godinu.

Najsrećnije mesto na planeti, Diznilend, zatvorio je sve svoje parkove, za početak, do kraja marta. Organizacija je automatski otkazala i refundirala sve rezervacije do tada. Što se tiče aprila i svih meseci nakon toga, na Diznijevoj zvaničnoj veb stranici stoji da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima  i da će pravovremeno donositi sve buduće odluke.

Iako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti na stranici ima kartu koja pokazuje nivo rizika za putovanje u određenu državu, ne postoji tačna informacija kada će putovanje postati sigurno.

„Države mogu biti u različitim fazama pandemije, kao što i određeni delovi iste zemlje mogu biti u različitoj fazi pandemije“,  ističe CDC, a prenosi Klix.

Da li će restrikcije uskoro nestati?

Kako se granice između Kanade i SAD-a zatvaraju za sav nepotreban saobraćaj, premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da će se restrikcije putovanja i druge mere koje treba da uspore pandemiju nastaviti i tokom narednih nekoliko nedelja i meseci.

Trudo i njegova porodica nalaze se u samoizolaciji jer je test pokazao da je njegova žena pozitivna na COVID-19. Mnogi javni zdravstveni istraživači sugerišu da će restrikcije putovanja trajati više od nekoliko meseci. Epidemiolog Mačej Boni slaže se s istraživačima i smatra da će restrikcije potrajati dvanaest meseci, ako ne i više. Putovanja će morati da se otkažu. Društvene interakcije izgledaće drugačije.

„Odluka možete li sigurno da napustite kuću, a kamoli zemlju, doći će kada uspemo da stanemo na put prenošenju COVID-19. U procesu samostalnog kreiranja matematičkih modela, kojima pokušavamo da donosiocima zakona, vlastima i zdravstvenim radnicima predstavimo šta se tačno događa“, istakao je Boni.

Što manje budemo posećivali plažu i više budemo pratili savete da redovno peremo ruke, kašljemo i kijamo u lakat, i praktikujemo društveno distanciranje, matematički modeli bit će bolje definisani.

Istražite sada, putujte kasnije

Sada je najvažnije da pratimo pravila i da se izolujemo. Planiranje putovanja koje ćete možda morati da otkažete i ne igra neku ulogu. Istražujte mesta, imate vremena da donesete pravu odluku i isplanirate put za vreme kada putovanje bude potpuno moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.