Idete na more? Čekaju vas paprene kazne! (foto)

Ako letujete na Hvaru, pazite gde pijete alkohol i jedete.

Ako konzumirate hranu van mesta predviđenih za to, možete platiti kaznu od 400 evra, a kazne za ispijanje alkohola na javnim površinama su 700 evra.

Te mere uvedene su „kao uputstvo gostima kako se treba odnositi prema gradu koji već 150 godina pruža gostoprimstvo turistima iz celog sveta“, priča za BBC na srpskom Petar Razović, direktor Turističke zajednice.

Osim Hvara, nepristojne turiste na hrvatskom primorju kažnjava i Split.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta kaže da to nije dobar način i put da se problem reši.

Novčanih kazni u drugim popularnim destinacijama nema, ali ima pravila ponašanja koji se odnose na turiste.

Presek stanja na hrvatskom primorju

U gradu Hvaru poslednjih nekoliko godina primenjuju se mere pristojnog ponašanja i kazne za one koji ih ne poštuju.

Osim kazni za jelo i alkohol, postoje i kazne za neprimerno oblačenje, odnosno šetnju u kupaćem kostimu, i iznose 500 evra, dok se spavanje na javnim površinama naplaćuje sto evra manje.

Pravila ponašanja i kazne koje važe za Split prvi čovek tog grada Andro Krstulović Opara objavio je na svom Fejsbuk profilu.

Uz pozdrav on je objavio i upozorenje svim turistima prigodno ilustrovanim plakatom na kojem stoje iznosi kazni za neprikladna ponašanja.

[RESPECT&ENJOY]Moju ovogodišnju poruku našim gostima popratili smo i jasnim plakatima što zaista ne bi trebali činiti…

Gepostet von Andro Krstulović Opara am Sonntag, 16. Juni 2019

I za šetnju dubrovačkim Stradunom bez majice ili u kupaćem kostimu propisane su kazne.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta kaže da ne zna da još neka zemlja ima kazne poput onih koje su uveli neki gradovi u Hrvatskoj.

„Svi znamo da ima gradova koji su preopterećeni turistima, da oni prave određene probleme, pre svega u funkcionisanju grada. Međutim, to su nus pojave turističkih destinacija“, kaže Seničić za BBC na srpskom.

Hvar je popularna turistička destinacija, a prošle godine ga je posetilo više od 200.000 turista.

„Od turizma, kao glavne privredne grane, ostvareno je oko tri miliona evra prihoda“, kaže za BBC Petar Razović.

Iako je reč o sve popularnijoj turističkoj destinaciji, Seničić kaže da ne vidi razlog za ovako strogu kaznenu politiku.

„U svim zemljama policija može da vas privede za nedolično ponašanje. Nema potrebe za uvođenje dodatnih zakona po tom pitanju.

„Mora da je kod njih postalo toliko nemoguće da su morali ovako da reše problem.“

Sličan problem, objašnjava, postoji na Zakitnosu i Krfu, gde odlaze mladi da bi izlazili i provodili se.

„To neminovno privlači ljude koji vole da piju i nedolično se ponašaju. Ali, oni su se tako profilisali, kao takva turistička destinacija.

„Promenom načina funkcionisanja same destinacije i usluge koju nudite, možete da profilišete tip turista koje želite“, kaže Seničić.

Nedavno se pričalo da slične mere uvodi i Budva, ali to se ipak neće dogoditi – bar ne ove godine.

Kako za BBC na srpskom navode u turističkoj organizaciji ovog grada, postojao je predlog zakona o tome, ali skupština grada o njemu nije raspravljala.

„Budva je prva na crnogorskom primorju pokrenula ovu temu, ali se za sada odustalo“, kažu u TO Budva.

Kazne za neprimerno ponašanje nema nijedan grad na crnogorskom primorju.

Grčka, Turska, Tunis, Maroko, Egipat, Kipar, ali i bliskoistočne zemlje takođe su popularne destinacije među turistima iz Srbije.

Aleksandar Seničić kaže da nijedna od tih zemalja nema stroge novčane kazne za nepristojno ponašanje, ali da se mora poštovati red i određena pisana i nepisana pravila.

U Turskoj, na primer, pojedini hoteli ne dozvoljavaju da dvojica muškaraca rezervišu hotelsku sobu.

„Oni to ne dozvoljavaju. Priča je malo bizarna, ali je istinita.

„Opravdanje za to ne postoji, jednostavno takva je politika hotela. Tu se sva priča završava“, kaže Seničić.

Kada je o muslimanskim zemljama reč, pravila nekih hotela više kategorije su da žene ne mogu da dolaze u restoran u majici na bretele, dok muškarci ujutru mogu da budu u kratkim pantalonama, dok su duge rezervisane za veče.

Seničić kaže da su se ove zemlje prilagodile turistima i ne zahtevaju previše stroga pravila oblačenja, niti imaju novčane kazne za to.

Recimo, čak 90 odsto Egipćanki pokriva glavu na javnom mestu, ali ne očekuju isto od turista.

Ipak, važno je da ipak imate u vidu šta njihova kultura podrazumeva i da ipak ne idete gradom previše razgolićeni i u šortsu.

Bez toplesa

Seničić kaže da je na plažama u muslimanskim zemljama zabranjen toples.

„U delu oko plaže nema velikih regulativa, oni su se u tom smislu prilagodili turistima“, kaže.

Rigoroznija pravila postoje u arapskim zemljama.

Ako putujete recimo u Ujedinjene Arapske Emirate ili Katar, moraćete da ispoštujete njihova pravila.

„Nema razmene nežnosti u javnosti, poljubaca, držanja za ruke.

„Žene moraju da budu obučene u skladu sa pravilima, prekrivenih ruku i nogu, ali to ne važi svuda. Pravilo je u najvećem delu zemlje, ali u velikim turističkim centrima su se prilagodili turistima. Od njih žive“, priča Seničić.

Venecijanska pravila

Za sedenje na tipičnim turističkim mestima u Veneciji, poput stepenica na Trgu svetog Marka, možete da platite kaznu od 200 evra.

Osim toga, kazna za plivanje ili ronjenje u kanalu ili bilo kojem drugom plovnom putu iznosi 450 evra, za šetnju u kupaćem ili toplesu kazna je 200 evra.

Hranjenje ptica bi moglo da vas košta između 50 i 200 evra, a vožnja bicikla 100 evra.

Pazi kako voziš u Grčkoj

Ako tokom boravka u Grčkoj telefonirate tokom vožnje, ne vezujete pojas, parkirate bahato, vozite u papučama ili bacate opuške kroz prozor vozila, preti vam oduzimanje dozvole.

Za prekoračenje brzine u toj zemlji kazna je i do 750 evra, nevezivanje pojasa košta 350 evra, a vožnja u papučama 50.

Ako vas policija uhvati da koristite telefon tokom vožnje – platićete 100 evra.

Ako pijete – ne sedajte za volan. To nije nikakva novost, ali u Grčkoj osim opasnosti po život, preti vam i opasnot i po novčanik. I to opasnost u iznosu od 625 evra, kolika je propisana kazna.

Osim novčanih kazni, možete ostati i bez tabilica ili vozila ako telefonirate, ne vezujete pojas, vozite motor bez kacige, bacate opuške od cigareta kroz prozor, vozite zaustavnom trakom na auto-putu, parkirate na mestu za invalide ili vozite u papučama.

(BBC News na srpskom)

Napišite komentar