Kazne do 350.000 dinara: Nema više izdavanja stanova na crno

Od 1. jula počelo je paušalno oporezivanje ležajeva i uvedena stroga kontrola vlasnika nekretnina, koji su, do sada, stanove izdavali na crno.

Veliki broj vlasnika „stanova na dan“ su odlučili da postanu poreski obveznici i nastave da se ovim poslom bave legalno, i u skladu sa zakonom.

Miroslav Knežević, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za „Politiku“ je rekao da su nova pravila dobro i povoljno rešenje za vlasnike nekretnina, koji se vode kao fizička lica, a bave se kratkoročnim iznajmljivanjem smeštaja.

Sudeći po dosadašnjem odzivu, mnogi su pravilno razumeli nove mere države, jer ukoliko svoje poslovanje ne uvedu u legalne okove, tokom kontrola turističke inspekcije slede kazne koje su značajno uvećane i kreću se od 150.000 do 350.000 dinara. Osim paušalnog poreza vlasnici nekretnina plaćaće i paušalnu boravišnu taksu.

Tako će vlasnici nekretnina u mestima prve kategorija plaćati 3.300 dinara godišnje po krevetu, u turističkim mestima druge kategorija 2.600 dinara, treće 2.000, četvrte kategorije 1.300, u nekategorisanim turističkim mestima ova takse iznosiće 1.000 dinara po krevetu, otkrio je Knežević.

Stanodavci se masovno prijavljuju, ali tačan broj prijavljenih paušalaca znaće se tek na jesen, za kada su najavljene poreske uprave za prvi kvartal, kada će turistička inspekcija vršiti i intenzivnije kontrole.

Predviđa se da će nove mere kontrolisanja vlasnika nekretnina pomoći u ostvarivanja većih prihoda u sektoru turizma, a i dovesti do smanjenja sive ekonomije.

Kontrole su stalne, ali prvi rezultati novih uredbi očekuju se na jesen.

(„Politika“, Jelica Antelj)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.