U trendu

Ovih 5 skrivenih troškova mogu vas ojaditi na putovanju

Prilikom organizacije putovanja uvek prvo mislimo na „sveto trojstvo“ u skraćenici „PPK“ – pare, pasoš i karte (rezervacija).

Zadovoljni smo jer smo skrpili nekako budžet za ono što planiramo poslednjih meseci i red je da se dobro odmorimo.

Međutim, postoje skriveni troškovi na koje UOPŠTE ne obraćamo pažnju, a trebali bismo jer nas na kraju balade mogu ojaditi.

Ovo je 5 skrivenih troškova koji nas finansijski mogu potpuno poremetiti:

Viza i propratne takse

Ukoliko idete u neku od zemalja van Evropske unije i za to vam treba viza, morate još pre planiranja da se raspitate o tome koliko ona košta.

Uz to, alarm u glavi mora da se upali ako je put avionom jer ulazne i izlazne takse mogu da nanesu ozbiljnu štetu vašem novčaniku.

Kupovina „džidža bidža“ na aerodromu

Dok ubijate vreme pre poletanja aviona, oko vas se nalazi mnoštvo prodavnica i fri-šopova u kojima su cene realno 3-5 puta veće nego u centru grada.

Tako možete da kupite neki sok od pola litra za 150 dinara i knjigu za plažu za 1500 dinara a sve to u gradu možete pazariti za trostruko manju sumu.

 Mobilni internet i roming

Ovo je najopasnija stavka za vaš budžet. Ako se tu niste dobro pripremili a zbog nečega morate da u inostranstvu uključujete wi-fi ili zovete kuću…gotovi ste.

Pre polaska pozovite svog mobilnog operatera i raspitajte se o cenama u romingu i paketima koje možete kupiti unapred. Ako ste duže u inostranstvu, kupite lokalnu SIM karticu.

Nepredviđene situacije

Uvek mora da vam bude u glavi da će vam možda u inostranstvu biti potreban neki lek, pomoć lekara ili bilo kakva druga intervencija kao što je recimo kod auto-mehaničara ako idete kolima.

Za to morate da imate posebno pripremljen novac. Lako ćete ga poslednjeg dana odmora potrošiti za druge namene ako vam ne bude trebao za hitne slučajeve.

Parking, putarine i fakultativni izleti

Ako putujete kolima unapred pogledajte na internetu koliko koštaju putarine do zemlje u koju putujete. Ta stavka varira od zemlje do zemlje. Parking u centru inostranog grada može da košta pravo bogatstvo, kao na primer u Londonu, tako da i na to morate da vodite računa.

S druge strane, ako idete u organizaciji agencije na neki odmor koji podrazumeva i posetu nekim lokalitetima i „ekskluzivnim“ turističkim mestima, ulasci u muzeje i druga vredna zdanja mogu da vas papreno koštaju. I na to morate da računate pa bi najbolje bilo da se unapred pripremite za to šta biste želeli da vidite u zemlji koju posećujete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike