Žele mir i sigurnost: Bogataši hrle u ovu zemlju

Novi Zeland je proteklih nekoliko godina postao destinacija koju za svoj dom najrađe biraju najbogatiji ljudi sveta, piše američki Blumberg.

Foto: Pixabay.com/tpsdave

Foto: Pixabay.com/tpsdave

Udaljen skoro jedan dan leta od svetskih prestonica, Novi Zeland pruža mir i sigurnost bez konkurencije na svetu, trdi Majkl Nok, multimilionar iz Hong Konga i osnivač investicijskog fonda “Doric Capital Corp“.

Čini se da je udaljenost od ostatka sveta, koja je godinama bila jedan od najvećih problema Novog Zelanda, konačno krenula da radi u korist ove kraljevine. Na Novom Zelandu su svi – od ruskog magnata Aleksandra Abramova, preko bezbrojne vojske američkih investitora, IT bogataša pa do poznatog režisera Džejmsa Kamerona, koji se u Novi Zeland zaljubio tokom snimanja trilogije „Gospodar prstenova“. I najbogatiji Kinez na svetu Džek Ma, vlasnik giganta elektronske trgovine „Alibabe“, mogao bi uskoro da postane Kivi, kako se u žargonu nazivaju stanovnici ostrva i to po ptici koja je zaštitni znak ove države.

Da Ma nije jedini koji želi da postane Kivi, svedoči i preko 10000 zahteva za preseljenje koji su imigracionim vlastima Novog Zelanda uputili građani Velike Britanije nakon referenduma o Brexitu.

Koliki je interes za Novi Zeland veliki, svedoči i činjenica da su cene nekretnina na ostrvima samo u u poslednjih godinu dana porasle za gotovo 13 posto, a da su duplo veće nego što su bile 2007. godine. Na rast cena nekretnina utiče i sve veći broj Novozelanđana koji se nakon karijera u svetu odlučuju da svoje porodice zasnuju kod kuće, gde je kako kažu sigurnije.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake