najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Žele mir i sigurnost: Bogataši hrle u ovu zemlju

Novi Zeland je proteklih nekoliko godina postao destinacija koju za svoj dom najrađe biraju najbogatiji ljudi sveta, piše američki Blumberg.

Udaljen skoro jedan dan leta od svetskih prestonica, Novi Zeland pruža mir i sigurnost bez konkurencije na svetu, trdi Majkl Nok, multimilionar iz Hong Konga i osnivač investicijskog fonda ”Doric Capital Corp”.

Čini se da je udaljenost od ostatka sveta, koja je godinama bila jedan od najvećih problema Novog Zelanda, konačno krenula da radi u korist ove kraljevine. Na Novom Zelandu su svi – od ruskog magnata Aleksandra Abramova, preko bezbrojne vojske američkih investitora, IT bogataša pa do poznatog režisera Džejmsa Kamerona, koji se u Novi Zeland zaljubio tokom snimanja trilogije „Gospodar prstenova“. I najbogatiji Kinez na svetu Džek Ma, vlasnik giganta elektronske trgovine „Alibabe“, mogao bi uskoro da postane Kivi, kako se u žargonu nazivaju stanovnici ostrva i to po ptici koja je zaštitni znak ove države.

Da Ma nije jedini koji želi da postane Kivi, svedoči i preko 10000 zahteva za preseljenje koji su imigracionim vlastima Novog Zelanda uputili građani Velike Britanije nakon referenduma o Brexitu.

Koliki je interes za Novi Zeland veliki, svedoči i činjenica da su cene nekretnina na ostrvima samo u u poslednjih godinu dana porasle za gotovo 13 posto, a da su duplo veće nego što su bile 2007. godine. Na rast cena nekretnina utiče i sve veći broj Novozelanđana koji se nakon karijera u svetu odlučuju da svoje porodice zasnuju kod kuće, gde je kako kažu sigurnije.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike