Fijat Krajsler ukida 1.300 radnih mesta u SAD

Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) najavila je gašenje 1.300 radnih mesta u fabrici u Mičigenu zbog slabe potražnje za njegovim „krajsler 200 sedan“ limuzinama.

Foto: Beta

Foto: Beta

Ovom merom će „proizvodnja biti bolje prilagođena tražnji“ za ovim modelom, koji se proizvodi u Fijat Krajslerovoj fabrici u Sterling Hejtsu, oko 72,4 kilometra severno od Detroita, izveštava agencija Frans pres.

Ovo je prvo značajnije otpuštanje u FCA od 2009. godine, koje će pogoditi oko 41 odsto radnika u fabrici, odnosno oko tri odsto osoblja koje kompanija zapošljava u SAD.

Prodaja modela „krajsler 200 sedana“, čiji su glavni kupci firme za rentiranje vozila, pala je više od 60 odsto u prvom tromesečju ove godine.

Generalni direktor FCA, Serđo Markione, izjavio je u januaru da bi taj automobilski gigant mogao da zaustaviti proizvodnju „krajslera 200“ i još jednog manjeg modela – „dodž darta“.

Markione je stavio naglasak na veću proizvodnju SUV vozila i pikap kamioneta, koji su usled pada cena benzina postali posebno popularni u Sjedinjenim Državama.

Kamioneti su u martu činili oko 84 odsto Fijat Krajslerove prodaje vozila u SAD, prenosi francuska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake