VW plaća odštetu od 14,7 mlrd dolara u SAD

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) pristala je da plati 14,7 milijardi dolara u sklopu nagodbe sa američkim vlastima i vlasnicima automobila, u sporu vezanom za lažiranje emisije gasova iz VW-ovih automobila.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prema nagodbi, koju je predstavio Okružni sud u San Fransisku, VW će morati da isplati nešto preko 10 milijardi dolara na ime otkupa ili popravke oko 475.000 vozila, u koje je ugrađen sporni softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, prenosi agencija AP.

Jedan deo sredstava će otići na obeštećenje vlasnika koji će dobiti između 5.100 i 10.000 dolara zavisno od starosti njihovih vozila.

Nemačka kompanija će, takođe, morati da plati američkoj vladi 2,7 milijardi dolara za kršenje ekoloških propisa, i potrošiće 2,0 milijarde dolara na tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova.

VW je priznao da su njegova 2,0-litarska dizel vozila bila programirana tako da uključe kontrolu emisije štetnih gasova tokom laboratorijskih testova i da je isključe tokom vožnje na otvorenom putu.

VW, koji poseduje 12 brendova, od „audija“ do „poršea“, „lamborginija“, „škode“ i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar