U trendu

Sundance – fest nezavisnog filma

Sundance Festival jeste središnji događaj koji se tiče nezavisne produkcije. Najnovije okupljanje nezavisnih filmadžija će se desiti od 18. do 28. januara 2001. godine, a sigurno će biti obeleženo i sve većom upotrebom specijalnih efekata koji su do skora bili dostupni isključivo bogatim studijima ili holivudskoj produkciji. Naime, mogućnosti kompjutera u ovoj oblasti su znatno uznapredovale, tehnika je sve jeftinija, a postupci digitalne montaže i kreiranja specijalnih efekata postaju dostupne sve većem broju filmskih stvaralaca.

Festival će otvoriti film „My First Mister“, ostvarenje glumice Christina-e Lahti, priči koja govori o odnosu tinejdžerke i umirućeg 49-godišnjaka. Ova je glumica poznata po ulozi hirurga u seriji „Chicago Hope“, a za svoj rediteljski prvenac, kratkometražni film „Lieberman in Love“ je i osvojila Oskara 1995. godine.

Premijeru će na festivalu doživeti i delo još jednog poznatog i priznatog rediteljskog imena. U pitanju je film „Enigma“, Michael-a Apted-a, u čijoj se filmografiji nalazi i film iz Džems Bond serije „Svet nije dovoljan“. U njegovom nezavisnom ostvarenju pratimo junaka koji se utrkuje sa vremenom, pokušavajući da „probije“ tajne ratne šifre i reši misteriju koja okružuje ženu koju voli.

Na „Sundance“-u će se predstaviti i veteran američkog nezavisnog filma, Tom DiCillo sa detektivskim filmom u kome glume Denis Leary i Steve Buscemi.

Na slici: scena iz filma „Girlfight“, po mišljenju žirija Sundance 2000, najboljeg filma u kategoriji igranih dramskih ostvarenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.