​„Fejsbuk” bi cenzurom da preskoči kineski zid

Bez obzira na to što ima više od milijardu i po korisnika, društvena mreža „Fejsbuk” želi da poveća taj broj, a jedan od sigurnih načina jeste i povratak na kinesko tržište, gde je zvanično blokirana poslednjih sedam godina. Mreža osnivača Marka Zakerberga napravila je program koji će cenzurisati poruke pre objavljivanja kako bi ispunili stroge uslove kineskih zakona, što bi im otvorilo put do korisnika u toj azijskoj zemlji, objavio je „Njujork tajms”, pozivajući se na neimenovane sadašnje i bivše zaposlene u kompaniji.

Program, koji je već prošao fazu testiranja, omogućio bi da partner kojeg američka firma izabere sam odlučuje da li će određeni sadržaj da bude vidljiv ili ne. Kako je naveo njujorški dnevnik, za sada ništa ne ukazuje na to da je „Fejsbuk” ponudio tajni softver kineskim vlastima. Internet firme, pa i ova Zakerbergova, inače sarađuju sa vladama država kada na njihov zahtev brišu određeni sadržaj, a podatke o broju takvih zahteva i o tome kako su postupili, objavljuju u godišnjem izveštaju.

Predstavnici najpopularnije društvene mreže nisu ni potvrdili ni negirali da cenzorski program postoji, ali su kazali da se trude da razumeju Kinu i da nauče više o njoj iako još nisu odlučili kakva će biti politika kompanije prema toj zemlji.

Izvori uglednog lista istakli su da, kao i mnogo puta do sada, to što je program interno testiran, ne znači da će sigurno biti i primenjen.

U poslednjih sedam godina jedini način da se „Fejsbuku” pristupi iz Kine jeste preko posebnog programa koji prikazuje lažnu lokaciju korisnika, odnosno da se on ne nalazi unutar granica te zemlje.

„Fejsbuk” nastoji da osvoji tržišta zemalja u razvoju, pokušavajući da uz pomoć novih tehnologija dovede internet u ruralna područja. Međutim, kada je o Kini reč, američka firma prinuđena je da pravi ustupke na račun čvrsto kontrolisanog interneta, ocenjuju svetski mediji. Sam Zakerberg je tokom prethodne dve godine javno pokazivao naklonost ka Kini, najpre objavom da počinje da uči kineski, zatim čestim odlascima u tu zemlju, kao i susretima sa njenim predsednikom Si Đinpingom.

I druge vodeće američke internet firme poput „Gugla” i „Tvitera” blokirane su u Kini, dok je „Linktin” napravio određene izmene kako bi ostao dostupan tamošnjim korisnicima.

Zakerbergova mreža otkupljuje svoje akcije vredne šest milijardi dolara

Američka društvena mreža „Fejsbuk” je najavila da će u prvom kvartalu 2017. godine početi sa otkupom svojih deonica u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštila je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC).

Odbor direktora „Fejsbuka” je dao „zeleno svetlo” za realizaciju programa otkupa akcija klase „A”, prenela je američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si. Program otkupa akcija će početi da se realizuje u prvom tromesečju 2017. godine i nema fiksni datum isteka, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Vest o prvom „Fejsbukovom” otkupu sopstvenih akcija prouzrokovala je skok deonica te kompanije za više od jedan odsto.

Kako je ocenio „Biznis insajder”, nije uobičajeno za tehnološke kompanije, kao što je „Fejsbuk”, da vraćaju novac akcionarima kroz otkup ili dividende, jer obično preferiraju da troše novac na mogućnosti rasta.

Na svom bilansu stanja „Fejsbuk” ima oko 26 milijardi dolara u gotovini i u kratkoročnim hartijama od vrednosti.

Akcije „Fejsbuka” su početkom ovog meseca pale za više od osam odsto, nakon što je upozorio investitore da će stope rasta prihoda pasti u narednim kvartalima i da će 2017. godina biti „jedna agresivna investiciona godina” – prenosi Tanjug.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike