najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

​Ni najnoviji smartfoni nisu sigurni

Za izraelsku firmu „Selbrajt” (Cellebrite) čulo se pre nekoliko meseci kada se po svetskim medijima šuškalo da je Ef-Bi-Aj baš uz pomoć te kompanije uspeo da otključa „ajfon” teroriste koji je krajem prošle godine u Kaliforniji ubio 14 ljudi. Sada njeni stručnjaci tvrde da mogu da sruše sigurnosnu zaštitu na gotovo svakom modelu pametnih telefona.

Firma je svoju tehnologiju predstavila potencijalnim klijentima u Velikoj Britaniji, uglavnom predstavnicima policije, a novinar Bi-Bi-Sija imao je priliku da se uveri kako jednostavno izgleda izvlačenje podataka sa mobilnih uređaja. On je najpre jedan „Samsungov” model zaštitio neophodnim lozinkama, zatim je napravio nekoliko fotografija tim telefonom i koristio ga za razmenu poruka. Nakon toga predao je uređaj čoveku iz „Selbrajta”, koji ga je priključio na uređaj nalik tabletu i ubrzo otključao njegovu šifru, a zatim i pristupio fotografijama i porukama.

„Bilo je pomalo zabrinjavajuće sa kojom lakoćom je zaobiđena bezbednosna zaštita, iako ovo nije bio naročito napredan model, niti sam koristio servise sa višim nivoom zaštite poput ’Vocapa’”, ocenio je reporter Bi-Bi-Sija.

Predstavnik „Selbrajta” tvrdi da njegova firma može da dođe do podataka na najvećem broju mobilnih uređaja trenutno zastupljenih na tržištu. Na pitanje da li to važi i za najnoviji model „ajfona 7”, on je odgovorio potvrdno: „Možemo da izvučemo i podatke sa ’ajfona 7’, samo je pitanje koje podatke. Kriminalci se varaju ako misle da je bilo koji oblik mobilne komunikacije potpuno siguran.”

Poslednjih godina očigledni su napori proizvođača da naprave uređaje u koje će biti nemoguće provaliti, što izaziva ljutnju obaveštajnih agencija.

„Selbrajt” svoje poslovanje drži u strogoj tajnosti, pa su tako odbili i da kažu da li sarađuju sa policijom ili nedemokratskim režimima u svetu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike