10 godina zatvora zbog piraterije

Britanski časopis PC Advisor izveštava da je, u napetom suđenju, jednoj tročlanoj britanskoj grupi softverskih pirata izrečena zatvorska kazna u zbirnom trajanju od deset godina.

Pomenuti piratski tim se “specijalizovao” za trgovinu nelegalnim primercima Microsoft-ovog softvera. Ukupna vrednost piratizovanog softvera iznosila je nekoliko miliona funti.

Izričući presudu, sudija je kazao da se tim bavio “brižljivo planiranim i do i najsitnije pojedinosti osmišljenim protivzakonitim delima koja se kose sa osnovnim načelima komercijalnog načina poslovanja, čime se podriva poverenje u njega”.

Članovi grupe su sredinom aprila sprovedeni na odsluženje zatvorske kazne.

Sudija je još rekao da su kazne odraz veličine prekršaja i štete koja je naneta softverskim i distributerskim kompanijama zbog ove protivzakonite aktivnosti. “Nadamo se da će poslednji događaji pomoći narastanju svesti o veličini problema koji stoji pred našim korisnicima, informatičkom industrijom i čitavom ekonomijom”, rekla je povodom ovog događaja Džulija Filips (Julia Philips), menadžer odeljenja za borbu protiv piraterije u Microsoft-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.