U trendu

Američka policija „luda“ za prenosivim računarima

Japanska kompanija Panasonic (u Japanu poznata i kao Matsushita Electric Industrial Co) je predstavila svoj novi model prenosivog računara ProNote Air FG. Osobenost ovog modela je bežični LCD displej osetljiv na dodir, koji je moguće koristiti u krugu od 50 m u odnosu na kućište računara.

ProNote Air FG podržava standard bežičnog umrežavanja IEEE 802.11b. U slučaju da je bežična veza privremeno u prekidu, ekran prikazuje sadržaj sopstvene SDRAM memorije kapaciteta 8 MB, u koju može da stane i do 100 strana grafičkih informacija.

Kao tačku na i, možemo dodati i da je displej otporan na vodu, a, kao i kućište, može da izdrži pad sa visine do 120 cm.

Predstavnik Panasonic-a kaže da su se zahtevi za računarom koji bi mogao da radi u vanredno teškim uslovima pojavili najpre u Sjedinjenim Državama, a procena kompanije je da će do kraja fiskalne 2001. uspeti da u Severnoj Americi proda između 15 i 20 hiljada primeraka ovog računara, u Japanu 5 hiljada, a u Evropi 10 hiljada.

Zanimljivo je da kompanija očekuje da će oko 60% ponude u SAD otići na policiju, koja je pokazala veliko zanimanje za ovaj uređaj. Bežični displej je naprosto idealan za policijske patrole na motociklima. Policajci će kućište računara moći da nose montirano na motocikl, dok će zaustavljenom vozilu prilaziti držeći samo displej u rukama. Ovakav računar omogućava pristup velikom broju neophodnih podataka, kao što su kriminalni dosijei, registarski brojevi vozila i slično, koji zbog obima ne mogu da stanu u uređaje poput ličnih digitalnih pomoćnika.

Mobile Data Wireless Display teži 700 g, a dimenzije su mu 22,2 x 16,2 x 1,25 cm. Podrazumevana SVGA rezolucija (800 x 600) optimalna je za posmatranje pri dnevnom svetlu. Baterija displeja traje oko pet časova kada je isključeno pozadinsko svetlo, odnosno dva i po kada je ono uključeno.

Sa druge strane, kućište – Toughbook Mini PC – teško je 920 g, a dimenzija je 20,2 x 9,2 x 5,2 cm.

U unutrašnjosti se nalaze procesor Pentium III na 300 MHz, čvrsti disk od 5 GB i 64 MB RAM memorije.

Baterija računara omogućava četiri časa neprekidnog rada, a računar raspolaže PC Card priključkom i može se povezati na Internet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.