najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„Android” oborio rekord, „ajfon” i dalje u padu

Tržište mobilnih telefona danas je potpuno različito u odnosu na sliku od pre sedam godina. „Eplov” operativni sistem „ajos” 2009. godine borio se za veći udeo na tržištu protiv tada dominantnih „simbijana” i „blekberija”, dok je „android” bio na zanemarljivih 1,5 odsto tržišta. U prvoj polovini ove godine „Guglov” operativni sistem pokreće 86,2 posto svih prodatih pametnih telefona i tableta, dok su nekadašnji džinovi ili nestali sa mape („simbijan” – prvi široko popularni operativni sistem za smartfone) ili se bore za opstanak („blekberi” je na 0,1 odsto), pokazuju podaci kompanije „Statista”.

„Android” je oborio sve rekorde u drugom kvartalu ove godine sa udelom od 86,2 odsto. Prethodni najbolji rezultat ostvaren je u trećem kvartalu 2015. godine, kada se ovaj operativni sistem nalazio na 84,7 posto svih prodatih pametnih telefona.

Uređaji sa „androidom” preuzeli su primat u prodaji u prvom tromesečju 2011. godine, ispred svih ostalih. Od tog trenutka udeo „Guglovog” otvorenog operativnog sistema na tržištu pametnih telefona se povećavao, sa blagim padovima u četvrtom kvartalu svake godine. To nije slučajnost, jer „Epl” obično u septembru izbacuje novi „ajfon”, pa „ajos” raste u četvrtom tromesečju, a posle toga pada.

Proizvodi sa znakom zagrižene jabuke najveći udeo su imali krajem 2013, šest godina pošto je izbačen prvi „ajfon”. Tada je on zahvatao skoro 24 odsto tržišta, ali od tada je u padu. U drugom tromesečju ove godine „ajos” je na 12,9 posto, što je najniže za poslednje dve godine. Međutim, i to je „Eplu” dovoljno da budu drugi igrač na tržištu po pitanju operativnog sistema, jer ostali imaju manje od jedan odsto („Majkrosoft vindouz” telefoni 0,6, a „blekberi” 0,1 odsto).

Podaci kompanije „Open signal”, čiju aplikaciju masovno koriste vlasnici smartfona, pokazuju da je samo tržište „androida” usitnjenije nego ikad, što predstavlja problem za tvorce aplikacija.

U izveštaju za prošlu godinu registrovano je više od 24.000 različitih uređaja, dok je prethodne godine bilo 18.700 uređaja, a 2013. godine 11.868.

Najnoviju verziju operativnog sistema „maršmelou” preuzelo je od oktobra prošle godine samo 7,5 odsto korisnika. „Lolipop”, izbačen 2014 godine, konačno je pretekao „kitket” sa 35,6 prema 32,5 odsto. Sledeći je „dželi bin” sa 20 odsto.

Za poređenje, 84 odsto vlasnika „Eplovih” smartfona i tableta ažuriralo je do aprila uređaje poslednjom verzijom operativnog sistema, koja je izbačena samo mesec dana pre najnovije verzije „androida”.

Kad je reč o brendovima, dominira i dalje „Samsung” sa serijom „galaksi”, ali je njegov udeo među „androidima” smanjen sa 43 odsto 2014. godine na 37,8 odsto prošle godine. Sledi LG sa serijom „G” i „Sonijeva” linija „ekspirija”. Raste udeo proizvođača jeftinijih uređaja kao što su „Lenovo”, „Huavej”, „Asus”, „Motorola” i „Alkatel”. Međutim, nisu samo poznati brendovi doprineli većoj šarolikosti. „Open signal” je izbrojao 1.294 proizvođača od kojih se 1.000 nije ni pojavilo u prvom izveštaju 2012. godine.

Po veličini ekrana, najpopularniji su smartfoni dijagonale od pet do pet i po inča, a potom oni od četiri do četiri i po inča. Najviše je tableta dijagonale sedam inča, a brojnost im opada sa svakim inčom veličine.

(J. J. K. , Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike