Androidi napadaju!

Sony-jev prvi humanoidni robot još je vrlo daleko od trenutka kada će početi da obavlja složenije zahvate (poput pranja sudova), ali već zna da odigra “Para Para”, najnoviji japanski dance hit. Visok je svega pedeset centimetara i težak oko pet kilograma.

Cena mu još nije definisana, ali se zna da je izrada prototipa koštala koliko i izrada osrednjeg automobila. Osnovne delove i softver SDR-3X, kako se “zvanično” zove, pozajmio je od Sony-jevog četvoronožnog “ljubimca”, Aibo psa-robota, koji se do sada udomio u 45.000 domaćinstava širom sveta.

Toši Doi (Toshi Doi), direktor Sony-jeve laboratorije za razvoj digitalnih stvorenja, kaže da je, posle razvoja robota za zabavu, sledeći korak njegovog odelenja pravljenje prototipa za prave poslove u kući.

SDR-3X ima ugrađenu kameru u glavi, mikrofon u svakom uhu, zvučnik u ustima i niz senzora po telu i nogama, kako bi mogao da održava ravnotežu i hoda. Brzina mu je oko 15 metara u minutu, prepoznaje oko 20 reči i može izgovoriti dodatnih dvadesetak. Na izložbi na kojoj je predstavljen, prisutne je, svojim “dečjim” glasom, pozdravio rečima “Zdravo svima” i “Moj hobi je fudbal”. Onda je između žute, plave i crvene lopte izabrao žutu i pogodio njome mali fudbalski gol, a zatim je klekao na jedno koleno i digao ruku, u tipičnoj fudbalerskoj pobedničkoj pozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.