najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Antropocen-nova zemljina epoha radioaktivnosti i zagađenja

– Nakon 12.000 godina provedenih u holocenu, geološkoj epohi koja je započela po završetku poslednjeg ledenog doba, Zemlja je ušla u novu, za koju geolozi predlažu naziv – antropocen, a karakeriše je uticaj čoveka na planetu, radioaktivnost, zagadenje plastikom.., piše britanski list „Gardijan“.

Stručnjak za klimatske promene sa univerziteta u Londonu, profesor Kris Rejpli slikovito je objasnio što tačno antropocen predstavlja, rekavši da je reč o novom dobu u kojem ljudske aktivnosti dominiraju mašinerijom planete.

„Budući da Zemlja predstavlja sistem koji omogućava naš život, mi smo u neku ruku posada velikog svemirskog broda. Mešanje u njegove sisteme na ovom nivou vrlo je značajno, ali i vrlo rizično. Igramo se vatrom, a to bismo mogli da zažalimo, ako ne ovladamo situacijom“, upozorio je Rejpli.

Geolozi smatraju da bi početak nove epohe trebalo da se računa od 1950. godine, kad je u Zemljinu atmosferu ispuštena veća količina radioaktivnih elemenata, zbog testiranja nuklearnog oružja, navodi britanski list.

Osim radijacije, indikatori novog doba su i zagadenje plastikom, otpad iz raznih elektrana kao i kosti koje su rezultat masovnog uzgajanja pilića širom sveta.

Razlog za promenu gledanja na razvoj Zemlje je delovanje čoveka na okolinu i to uglavnom negativno – porast koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi, podizanje nivoa mora, masovne seče šuma i globalno izumiranje brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Nema sumnje da se nalazimo u dobu koje je centrirano oko ljudi i njihovog delovanja, piše „Gardijan“.

Stručnjak sa univerziteta u Lesteru profesor Jan Zalasjevic smatra da je značaj antropocena u tome što postavlja drugačiju putanju za razvoj prirodnih sistema Zemlje, kojih je čovečanstvo deo.

„Svi smo veći deo svog života ili čak ceo život živeli u ovoj novoj epohi, a da je zapravo nismo bili svesni“, smatra Zalasjevic.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike