Aplikacija za zaboravne roditelje

Izraelski biznismen razvio je aplikaciju i uredjaj koji opiminju zaboravne roditelje koji su ostavili decu ili ljubimce u automobilu.

Aplikacija je ponovo aktuelizovana pošto je u poslednja dva meseca petoro dece u Izraelu umrlo od toplotnog udara nakon što su zaboravljena u automobilima.

Dogodilo se to pre nekoliko godina zamalo i biznismenu Moši Jerušalmiju koji je ostavio svog dvogodišnjeg sina, ali ga se ipak setio posle nekoliko minuta i dete je ostalo nepovredjeno.

Posle toga je on, koristeći tehnologiju sličnu nanogicama za posmatranje zatvorenika, razvio 2fajnd (2Find)-mali čip koji se može staviti na bebu, kućnog ljubimca ili na prtljag. U slučaju da postoji odredjena razdaljina izmedju deteta i roditelja čip će poslati upozorenje na mobilni telefon.

Na svom vebsajtu 2Find je objavio video snimak oca koji ostavlja bebu u kolima dok razgovora preko mobilnog telefona. Minut kasnije dobija SMS koji ga podseća da je zaboravio na dete, pa se brzo vraća. Ako odgovora roditelja nema u roku od četiri minuta, aplikacija će poslati upozorenje svakome čije se ime nalazi na odredjenoj listi.

To drugo upozorenje ima zadatak da ukaže na opasnost ako roditelj ili bejbi siter ima neki problem s mobilnim telefonom, ode na sastanak ili ostavi telefon u kancelariji. Takva tehnologija je razvijana tokom četiri godine i investitori su u nju uložili milion dolara, prenose mediji.

Naprava se može kupiti preko interneta, a planirano je da se pojavi uskoro u izraelskim prodavnicama. Investitori se nadaju prodaji i u SAD, Evropi i Australiji.

Vest o aplikaciji objavljena je pošto je umrla jedna 16-mesečna izraelska devojčica ostavljena u automobilu u naselju Betar Ilit. Prethodno je jedan četvorogodišnji dečak umro u beduinskom naselju Rahat na jugu zemlje pod sličnim okolnostima.

Problem dece ostavljene u parkiranim automobilima je svetski fenomen, izjavila je Avital Epel-Pinkas iz nevladine organizacije Beterem, koja se fokusira na bezbednost dece, za sajt Medija lajn (The Media Line).

“Ne znamo da li se o tim slučajevima više izveštava ili je to zbog stresa i mnogobrojnih obaveza roditelja. To je nešto što se svakome može desiti”, rekla je ona, objasnivši da se to često dešava kada se poremeti jutarnja rutina i kada drugi roditelj odnosi decu u vrtić ili kada vozač razgovara preko telefona dok parkira vozilo.

(Beta)

Ostavite komentar