najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Apple predstavio manji i jeftiniji iPhone, kao i novi iPad

Apple je u svom sedištu predstavio nekoliko novih uređaja – manji i jeftiniji iPhone, kao i manju verziju iPada Pro.

Novi pametni telefon zove se iPhone SE i naslednik je modela 5S. Zadržao je njegove dimenzije – dijagonala Retina displeja je 4 inča – a i dizajnerski je gotovo identičan. Znatno je unapređen unutra – ima Appleov A9 procesor i M9 koprocesor, kameru iSight od 12 megapiksela, sličnu onoj na modelu 6S (koja je jedna od najboljih na tržištu), ali nije rečeno da li ima optičku stabilizaciju. Snima 4K video i ima vrlo popularnu opciju Live Photos. Preko NFC čipa podržava Apple Pay, izrađen je od aluminijuma, ima čitač otisaka prstiju i dolaziće u crnoj, beloj, zlatnoj i roze boji (koje Apple naziva, redom, svemirsko siva, srebrna, zlatna i ružičasto-zlatna). Na prezentaciji je sasvim jednostavno rečeno da “neki ljudi naprosto vole manje telefone”, a Apple poručuje kupcima da ovim modelom zamene svoj iPhone 5S, jer ima bržu 4G LTE i Wi-Fi povezivanje, duže trajanje baterije i gore spomenute specifikacije koje ga svrstavaju sasvim blizu svojoj skupljoj braći, prenose mediji.

Početni iPhone SE koštaće 399 američkih dolara, (16 gigabajta) Apple nije kupcima dao mogućnost 32-gigabajtnog uređaja, već je sledeći onaj sa 64 gigabajta, koji košta 499 dolara. Prodaja će u SAD-u početi 31. marta, a do kraja aprila biće dostupan u više od 110 zemalja.

Predstavljena je i nova nadogradnja mobilnog operativnog sistema, iOS 9.3, koja ne donosi ništa posebno značajno.

Predstavljen je i novi, manji i jeftiniji iPad Pro. Manji iPad Pro ima dimenzije displeja 9,7 inča, sa istom Retina rezolucijom još od treće generacije: 2048 X 1536, što daje gustinu prikaza od 264 piksela po inču. Dolazi sa četiri zvučnika (dvostruko je glasniji od iPada Air 2), sa Proom deli procesor A9X i koprocesor M9, baterija bi trebala da traje 10 sati i težak je tek oko 250 grama, uz debljinu od 6,1 milimetar. Dolazi sa istom paletom boja kao i iPhone SE. Moći će da se kupi i dva nova adaptera – USB adapter za kameru, kao i adapter za čitanje SD kartica (za fotografe). Cena za početni model sa 32 gigabajta memorije je 599 američkih dolara, dok onaj sa 128 gigabajta košta 749 dolara, a sa 256 GB 899 dolara (za model sa SIM karticom treba nadodati 130 dolara na bilo koju od memorijskih opcija). Prednarudžbine kreću 24. marta, a u prodaji je od 31. marta.

Apple je spustio cene drugih modela iPada: Air 2 sada košta od 399 dolara, a Mini od 269. Jasno je da se sve pomenute cene odnose na SAD, dok će cene za Evropu biti neštp za nijansu promenjene.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike