U trendu

Axim X30 na Dell-u

Poznata kompanija iz Teksasa, Dell, predstavila je 19. maja svoj novi PDA uređaj iz serije Axim. Novi model – Axim X30, pojavio se u tri varijante sa različitim karakteristikama i mogućnostima. Modeli se baziraju na najbržem procesoru namenjenom PDA uređajima – Intel-ovom PXA 270. On se odlikuje podrškom za sve aktuelnije multimedijalne aplikacije, kao i ugrađenom Intel-ovom SpeedStep tehnologijom. Ova tehnologija je već duže u upotrebi i, kao što je poznato, menja brzinu rada procesora prilagođavajući se uslovima primene. Kao rezultat ostvaruje se manji utrošak baterije (koristi standardne baterije sa 950 mAh).

Svim varijantama modela zajedničko je to što su dimenzije 122 x 15 x 77 milimetara, dok je masa 139 grama. Dva kvalitetnija modela imaju i antenu dužine šest milimetara. Pored toga, svi imaju QVGA TFT LCD ekran dijagonale 3,5 inča i rezolucije 240 x 320 piksela. Poseduju i slot za memorijsku karticu SD (Secure Digital) radi proširenja osnovne ugrađene memorije, kao i IrDA priključak i priključak za slušalice.

Najskromnija varijanta modela je sa brzinom procesora od 312 megaherca, fleš memorijom od 32 megabajta i SDRAM memorijom istog kapaciteta. Istom brzinom, ali i dvostruko većom memorijom (64 megabajta SDRAM-a i 64 megabajta fleš memorije) odlikuje se sledeći model, dok je u slučaju najkvalitetnijeg i brzina procesora dvostruko veća (624 megaherca). Dva kvalitetnija modela podržavaju i bežično WiFi i Bluetooth povezivanje, dok prvi model nema tu mogućnost. Najkvalitetniji Axim X30 ima još jednu pogodnost – postolje za povezivanje.

Softver ovog Dell-ovog ručnog (džepnog) računara bazira se na Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows Mobile 2003 Second Edition i Microsoft-ovim programima Word, Excel, Internet Explorer, Windows Media Player, Microsoft Outlook i MSN Messenger u specijalnim varijantama namenjenim PDA uređajima. Na kraju, pomenimo i ono što je vrlo bitno – cene. One u potpunosti odgovaraju kvalitetu pojedinih modela i iznose 199, 249 i 349 dolara respektivno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.