BearShare – Napster-ov naslednik?

Nedavno je u ovoj rubrici objavljen članak Napster prestaje da bude besplatan. Postavlja se pitanje koliko će korisnika ostati verno ovom servisu posle najavljene promene i da li ima nekoga ko bi, eventualno, mogao da ga nasledi?

U martu 2000. godine se pojavio protokol čije je ime Gnutella i koji omogućava razmenu fajlova na sasvim nov način – nema centralnog servera preko koga se odvija taj proces kao u Napster-ovom slučaju, niti postoji kompanija koju je moguće tužiti na osnovu povrede autorskih prava. Ono što je takođe bitno je i da nov sistem razmene omogućava ne samo deljenje MP3 fajlova, već svih formata bez razlike.

Napster-ova „Ahilova peta“ je bio sistem razmene putem njegovih servera, tako da je postojalo mesto sa koga je moguće kontrolisati celokupnu aktivnost korisnika. Muzičke kompanije koje su ovaj servis tužile su, na taj način, i mogle da ugroze Napster i dovedu do toga da on mora da stupa u partnerske odnose sa njima, ne bi li preživeo. Sve je to za posledicu i imalo najavljeno uvođenje pretplate u junu.

Što se tiče Gnutella-protokola, tu stvari stoje sasvim drugačije. Nema centralnog servera, već je svaki korisnik ravnopravni član mreže, istovremeno i klijent i server. Razmenu koja se odvija na taj način je nemoguće pratiti (barem za sada ne postoji efikasan način), a nepostojanje centralnog „čvora“ znači i da ne postoji kompanija na čije je ime on registrovan, pa prema tome i ne postoji mogućnost da neko bude optužen i kažnjen za kršenje autorskih prava.

Slaba strana ovog protokola i softvera za njegovo korišćenje je bila u težini korišćenja za obične i prosečne korisnike, zatim u greškama koje uvek karakterišu nešto što je novo i sveže, kao i činjenici da je transfer podataka često bio dosta sporiji nego u slučaju Napster-a.

Ali, prošlo je skoro godinu dana od nastanka Gnutella-e i u međuvremenu se pojavilo više aplikacija koje se baziraju na ovom protokolu. Svaka od njih je donela poneko poboljšanje, a rad na razvitku ovakvog sistema razmene se i dalje nastavlja, obećavajući rezultate koji će obezbediti nesmetano i pouzdano deljenje fajlova.

Jedna od skorašnjih inkarnacija Gnutella-e je i BearShare i mnogi za ovu aplikaciju tvrde da je, do sada, najpouzdanija u ovoj kategoriji. Broj korisnika raste velikom brzinom, a najava pretplate u slučaju Napster-a će, skoro sigurno, stopu rasta mnogostruko uvećati.

Korisnički interfejs je vrlo pregledan i sličan onom kod Napster-a. Funkcije pretraživanja su obogaćene, a pouzdanost veza i brzina transfera poboljšani u odnosu na Gnutella-u. Korisnici su zadovoljni, sloboda je ponovo osvojena, a ostaje pitanje na koji će se način velike kompanije boriti protiv kršenja autorskih prava. I da li će uopšte moći da se bore?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.