Bela kuća: Hakeri pogodili 150 zemalja i 300.000 kompjutera

Globalni sajber napad ugrozio je oko 150 zemalja i više od 300.000 kompjutera, izjavio je danas savetnik za unutrašnju bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Tom Bosert.

On je, na redovnoj konferenciji za novinare u Beloj kući, rekao da je manje od 70.000 dolara uplaćeno na ime otkupa koji su hakeri tražili posle globalnog sajber napada „VonaKraj“ (WannaCry), prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da nema informacija o tome da li je nečija uplata rezultirala ponovnim omogućavanjem pristupa blokiranim kompjuterskim podacima.

Bosert je rekao i da nijedan američki vladin sistem nije pogođen ovim sajber napadom, prenosi AFP.

Sajber virus se danas širi sporije, a nije prijavljena nijedna veća havarija što se kompjuterskih podataka tiče.

Svetska pažnja je preusmerana na posledice labave sajber bezbednosti, dok eksperti upozoravaju da bi se mogle pojaviti nove verzije virusa.

Do jutros u 10:00 sati po griničkom vremenu registrovano je 213.000 zaraženih računara u 112 zemalja, pokazali su podaci češke bezbednosne kompanije „Aavast“, što najnoviji sajber napad čini jednim od najvećih koordinisanih napada koji su pogodili kompjutere širom sveta.

Zemlje koje su najpogođenije ovim virusom su iste one koje su to bile i u petak – Rusija, Tajvan, Ukrajina i Indija, prema podacima „Avasta“.

Broj prijavljenih šteta je drastično opao u odnosu na petak, kada je više od 9.000 kompjutera bilo pogođeno svakog sata.

Ranije danas, kineska saobraćajna policija i škole prijavile su da su pogođene virusom koji je Aziju napao na početku nove radne nedelje, ali su napomenule da nije bilo većih problema.

Vlasti u Evropi i SAD pažnju su usmerile na sprečavanje hakera da šire nove verzije virusa.

Počinioci napada još nisu poznati, a Bosert je najveo da iako američki zvaničnici ne isključuju mogućnost da je reč o „državnoj akciji“, izgleda da se radi o kriminalnom poduhvatu s obzirom na zahteve za otkup.

Početna suma za otkup bila je 300 dolara po kompjuteru, a tri dana kasnije, hakeri traže dvostruko više.

Što se tiče britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema, koji je pretrpeo najveću štetu prvog dana kada se sajber virus pojavio, većina pacijenata danas je regularno dobila zdravstvene usluge, a sve lokalne lekarske ordinacije su otvorene, rekla je britanska ministarka unutrašnjih posloa Amber Rad, prenosi Rojters.

Britanska vlada je, u međuvremenu, negirala optužbe da je labava sajber bezbednost zdravstvenog sistema, koji finansira država, doprinela širenju sajber napada, navodi AP.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike