U trendu

Bil Gejts

Bil Gejts, trenutno najbogatiji čovek na svetu i tvorac najraširenijeg operativnog sistema – Windows, rođen je u Sijetlu, 28. oktobra 1955. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sijetlu, a Harvardski univerzitet napustio je na prvoj godini.

Već sa 12 godina, još dok su kompjuteri bili veličine sobe i dok su samo naučnici radili na njima, napisao je svoj prvi program. Svoj sledeći program napravio je u srednjoj školi, u saradnji sa prijateljem Polom Alenom (Paul Allen), sa kojim je nekoliko godina kasnije osnovao kompaniju Traf-O-Data. U tom periodu upoznao je i Stiva Balmera (Steve Ballmer), kasnije dobrog prijatelja, čoveka koji je danas predsednik Microsoft-a.

Sve do 1981. godine, Pol Alen i Bil Gejts radili su softver za tadašnje lidere u kompjuterskoj industriji. Revolucionaran korak u razvoju softvera desio se kada ih je IBM unajmio da naprave operativni sistem za prvi personalni računar. Njih dvojica kupili su sistem QDOS (Quick and Dirty Operating System) od druge kompanije i na osnovu njega napravili MS-DOS, koji su po licenci prodali IBM-u. Budući da je IBM osvojio ogromno tržište, nova firma – Microsoft – dobijala je ogroman prihod zahvaljujući svojoj licenci i time sticala sredstva za dalji razvoj. Sledeći korak bio je razvoj Word-a i Excel-a.

Vrlo brzo razvijena je prva verzija Windows operativnog sistema, koji je prodat u više od milion primeraka. Već 1995. godine, Windows 95 napravio je pravi bum, s obzirom na to da je prodat u više od sedam miliona kopija, i to samo u toku prvih šest nedelja od publikovanja. Tada je već bilo jasno da je Bil Gejts postao milijarder.

Svima je verovatno poznat neki od servisa ili proizvoda Microsoft-a namenjenih Internetu: Hotmail, MSN, Microsoft Network, Internet Explorer i slično. Još od 1995. godine pa do danas, Bil Gejts i njegova kompanija suočavaju se sa nizom tužbi zbog stvaranja monopola. Suđenja još uvek traju i veliko je pitanje hoće li kompanija ostati jedinstvena.

Godine 1994, Bil Gejts oženio se direktorkom marketinga u Microsoft-u. Melinda Frenč (Melinda French) i danas mu je supruga i sa njom ima dvoje dece. Njegova „kompjuterska“ vila postala je svetska atrakcija u Americi. U slobodno vreme bavi se golfom i čita. Osnovao je više humanitarnih fondova za posebno nadarene studente. Njegov nekadašnji kolega, Pol Alen, takođe je postao jedan od najbogatijih ljudi u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.