Biometrijski mobilni telefon

Sledeća generacije mobilnih telefona iz poznate japanske kompanije Toshiba imaće posebnu zaštitu od eventualnog neželjenog pristupa podacima i sadržajima. Njima će moći da pristupa samo vlasnik, jer će telefon prepoznavati samo njegove otiske prstiju. Telefonima će se upravljati jednostavnom „touch screen“ opcijom, a ova tehnologija će pružati i mnoge druge pogodnosti za brz i lak pristup sadržajima.
Do ove ideje Toshiba je došla zahvaljujući nekim istraživanjima koja su pokazala da poslovni korisnici mobilnih telefona u velikoj meri svoje bitne podatke čuvaju u mobilnim telefonima (oko 90 odsto ispitanika). Vrlo često se dešava da oni telefon izgube. Na primer, rezultati ovih ispitivanja pokazuju da jedan od pet direktora izgubi najmanje jedan mobilni telefon. To se, kako ispitivanja takođe pokazuju, najčešće dešava u taksiju. A kad su direktori u pitanju, situacija može biti vrlo neprijatna, ne samo za vlasnika mobilnog telefona već i za kompaniju na čijem se čelu on nalazi.
Zbog toga je Toshiba ponudila rešenje u obliku dva modela biometrijskih mobilnih telefona – G900 Portage i TS605. Tehnologija je uglavnom preuzeta iz laptopova ove kompanije i prilagođena primeni u mobilnim telefonima. Dimenzije ugrađenog čipa morale su biti smanjene, tako da je u ovom slučaju njegova ukupna debljina pet milimetara. S tako prilagođenim čipom napravljeni su prototipovi ovih modela i prikazani na 3GSM kongresu u Barseloni početkom ove godine.
Softver za ovu tehnologiju napravila je kompanija Atrua Technologies. On omogućava lak pristup mobilnim telefonima i mnogim aplikacijama na njima – elektronskoj pošti, kontaktima, kalendaru, rokovniku. Touch screen opcijom lako se lista meni, a za često korišćene aplikacije moguće je napraviti brz pristup korišćenjem otisaka različitih prstiju. Zadatak vlasnika je samo da zapamti kojim prstom treba dodirnuti skener otisaka postavljen sa zadnje strane telefona da bi se odgovarajuća aplikacija odmah aktivirala.
Ovu uslugu zasad će najverovatnije podržavati Orange, kao dosadašnji mobilni operater kompanije Toshiba. Modeli mobilnih telefona s ovom opcijom pripadaju trećoj generaciji mobilne telefonije (3G). Nude i niz dodatnih pogodnosti. Podržavaju dvosmernu vezu sa PC-jem preko bežične Bluetooth tehnologije. Na taj način se mobilni telefon može koristiti kao modem ili se preko njega može upravljati PC-jem. Na primer, telefonom se može listati PowerPoint prezentacija. S druge strane, ova veza omogućava korišćenje tastature PC-ja za kucanje i slanje dužih tekstova mobilnim telefonom. Sve se to obavlja vrlo jednostavno korišćenjem touch screen opcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.