U trendu

Brnabić: IT sektor oslonac privrednom rastu i ekonomskom razvoju Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da IT sektor ima veliki potencijal i da može da bude oslonac privrednom rastu i ekonomskom razvoju Srbije povodom pilot programa u Beogradu u kojem su 23 polaznika prekvalifikovana za IT sektor.

Jedan od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektor završen je danas na Fakultetu organizacionih nauka, a 23 polaznika dobila su diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java.

Premijerka je tim povodom kazala da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapredjenju IT sektora u Srbiji.

„IT sektoru nedostaju ljudi, a ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije“, rekla je Brnabićeva, a prenela Vlada Srbije.

Ona je kazala da kandidati koji završe obuku prekvalifikacije povećavaju svoju šansu da brže nadju posao u IT sektoru.

Polaznike tog kursa očekuje polaganje testa za medjunarodno priznati Orakl Java sertifikat i prilika da pohadjaju praksu kao junior programeri u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Njima će u narednih pet meseci biti dostupan naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru se sprovodi i u Novom Sadu i Nišu, a svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuju prakse.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima, a najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina.

Pilot program je u aprilu ove godine pokrenuo ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike