Broj ljudskih gena je mnogo veći

Poslednja istraživanja sekvence ljudskog genoma (mape svih gena u našem organizmu) pokazala su da dešifrovanje nije ni izdaleka gotovo i da veliki posao u laboratorijama tek predstoji. Naučnici iz organizacije The Genomics Institute of the Novartis Research Foundation, sa sedištem u San Dijegu, Kalifornija, uporedili su mape do kojih se došlo u dva najznačajnija projekta istraživanja ljudskog genoma: Human Genom Project i Celera Genomics. Zaključak: broj od 30.000 gena u ljudskom organizmu je premali.

Upoređivanjem baza podataka ova dva projekta, otkriveno je da se oni poklapaju samo u 50% slučajeva. Konačni broj gena bi, prema tome, morao da bude makar duplo veći. Do preispitivanja rezultata istraživanja, koji su objavljeni početkom ove godine, došlo je usled pronalaska novih metoda analize rezultata istraživanja. Isti zaključci važe i za životinjske sekvence genoma, do kojih su naučnici došli u prethodnom periodu.

Najnovija studija ne pruža nikakve zaključke u pogledu tačnog broja gena koji sačinjavaju genom, ali upućuje na ponovno preispitivanje rezultata i nove pristupe u daljem istraživanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.