Brze Internet veze – bežični prenos

Tehnologija na koju se najviše računa i koja se trenutno nalazi u žiži interesovanja je bežični Internet. Uopšte, pojam „bežično“ jedan je od ključnih u oblasti savremenih telekomunikacija. Tehnologiju ostvarivanja veze sa Internetom pomoću radio-talasa, mnogi analitičari smatraju „dobitnom kombinacijom“, koja će u narednim godinama biti sve zastupljenija.

Među proizvođačima opreme za bežični prenos podataka i povezivanje na Internet ističe se izraelska firma BreezeCOM, koja se već dokazala među provajderima na različitim meridijanima svojom BreezeAccess linijom proizvoda. Preostaje zadatak osvajanja individualnih korisnika, koji će tek otkrivati čari bežičnog Interneta – za sada je oprema previše skupa, pa se na korišćenje ovakve tehnologije odlučuju, pre svega, firme.

Tehnologija je optimizovana za upotrebu u gradskim sredinama, gde ima i najviše problema sa interferencijom radio-talasa. Instalirane bazne stanice omogućavaju protok 1-3 Mbps po vlasniku pretplatničke jedinice (antene), zavisno od rastojanja na kome se on nalazi (maksimalan domet 15 kilometara od bazne stanice).

BreezeAccess sistem podržava i VoIP (Voice over IP) protokole, namenjene prenosu glasa pomoću Interneta, pa samim tim i smanjenju troškova u međugradskim ili međunarodnim razgovorima. Najjednostavnije rečeno, glas se pretvara u pakete informacija koji se prenose Internet protokolima, putuju do tačke najbliže lokaciji telefonskog pretplatnika koji se poziva, a zatim prebacuju na standardnu telefonsku mrežu.

BreezeAccess je zanimljivo rešenje za provajdere, koji u gradskim sredinama mogu da ponude brzu Internet vezu zahtevnijim korisnicima, garantujući im brzinu protoka i kvalitet servisa. Zahvaljujući modularnoj arhitekturi, sistem može lako da se proširuje novim baznim stanicama radi pokrivanja veće teritorije. Krajnjim korisnicima se nudi stalna veza sa Internetom, bez potrebe za iznajmljivanjem linije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.