najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bugarska predstavlja balkansko čvorište za gas

U bugarskoj crnomorskoj luci Varna 5-6. septembra 17 medjunarodnih energetskih kompanija razgovaraće sa bugarskim zvaničnicima o balkanskom gasnom čvorištu koje promoviše bugarska vlada i podržava Evropska komisija, najavila je vlada u Sofiji.

Okrugli sto strana zainteresovanih za centar za distribuciju gasa organizuju bugarske vlasti i Evropska komisija, objavio je danas specijalizovani sajt NaturalGasWorld.com (www.naturalgasworld).

Na skupu će biti evropski energetski džinovi, uključujući britanski BP, austrijski OMV, ruski Gasprom, grčki Depa, azerbejdžanski SOCAR i nemački RWE, kao i američki Čenier enerdži (Cheniere Energy).

Bugarski dnevnik Standart piše da će direktor Bulgartransgasa Georgi Gegov 5. septembra u Varni predstaviti zvaničnicima i potencijalnim kupcima gasa biznis model projekta distributivnog centra za gas “Balkan”.

Rezultati rada okruglog stola u Varni biće zvanično objavljeni na sastanku radne grupe na visokom nivou za povezivanje sektora gasa u centralnoj i istočnoj Evropi u Budimpešti 8-9. septembra.

Izgradnju čvorišta za gas u blizini grada Varne na crnomorskoj obali bugarski premijer Bojko Borisov predložio je nakon što je Rusija odustala od Gaspromovog projekta gasovoda Južni tok zbog protivljenja Evropske komisije.

Južnim tokom trebalo je da ide 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije do Bugarske i dalje do Evrope – kroz Srbiju, Madjarsku i Sloveniju, medjutim, pokazalo se da je Bugarska prekršila pravila EU o javnim nabavkama.

Novim ambicioznim projektom predvidjeno je da u čvorište stiže gas iz Rusije, Azerbejdžana i Turkmenije, kao i Bugarske i Rumunije, rekao je ranije na sastanku visokih funkcionera iz sektora energetike u Sofiji Borisov.

Prema njegovim rečima, vlada i Evropska komisija zajedno će razvijati projekat i obezbediti sredstva za njegovo finansiranje.

Borisov je kazao da će Bugarskoj biti potrebne 2,2 milijarde evra da izgradi čvorište koje će moći da, pored gasa iz cevovoda, distribuiše i tečni prirodni gas (LNG) iz terminala u Grčkoj.

Za vreme posete Varni ranije ovog meseca Borisov je rekao novinarima da se “prave koraci da se nadju investitori za balkansko čvorište za gas, budući distributivni centar na bugarskoj crnomorskoj obali za snabdevanje Evrope gasom iz različitih izvora”.

Natojeći da podrži tu ideju i da diverzifikuje svoje snabdevanje gasom, Sofija ulaže napore i da izgradi gasne veze sa susednim Grčkom, Rumunijom, Srbijom i Turskom, kažu u bugarskoj vladi.

U sklopu tih napora Borisov vidi i mogućnost “kraće verzije Južnog toka” ali ne daje više detalja. To se verovatno odnosi na planiranu podmorsku liniju od Rusije do Bugarske.

(Opširnije na EurActiv.rs)

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike