CeBIT 2007 (3)

Možda najveći napredak u odnosu na sve ostalo što smo videli napravljen je na polju digitalnih ramova. To sada više nisu uređaji koji su sposobni da reprodukuju samo statične slike u slideshow rotaciji, već pravi multimedijalni plejeri. Skoro svi modeli koje smo videli (a bilo ih je nekoliko stotina) imaju ugrađene zvučnike, mogu da reprodukuju i audio i video zapise, neki od njih poseduju daljinske upravljače. Raspon dijagonala ovih ramova je takođe povećan, i to od jednog inča pa sve do 80 inča. Ove poslednje od pravih TV-a i monitora možemo razlikovati samo po tome što nemaju standardne video ulaze. Bitno je pomenuti i to da su čak i uobičajeni ramovi s dijagonalom od 7 inča (u običnoj i wide varijanti) gotovo redovno imali VGA rezoluciju ili višu, što znači da je kvalitet prikaza kod mnogih od njih bolji od kvaliteta slike na klasičnim LCD monitorima.
Sposobnost ovih ramova da reprodukuju MP4 zapise čini ih praktično jednako upotrebljivim kao i portabl DVD i DivX plejere (kojih je takođe bilo mnogo na štandovima izlagača), uz tu razliku da oni nemaju mogućnost reprodukcije CD i DVD medija. Najviše od svega nas raduje činjenica da su cene ovih ramova, uprkos drastičnom povećanju funkcionalnosti, skoro dvostruko niže nego pre samo godinu dana. Možemo slobodno reći da nije daleko dan kada će njihova upotreba biti uobičajena. Uostalom, iz više izvora smo čuli da vodeće svetske kompanije za fotografsku opremu planiraju da za nekih pet godina prestanu s podrškom za izradu analognih fotografija.
Desktop računari skoro da su nisu ni postojali na CeBIT-u. Za promocije svojih proizvoda izlagači su uglavnom koristili prenosne računare, što dovoljno govori o trendu kud se kreće ova grana IT industrije. Mi smo za ovaj izveštaj odabrali da u nekoliko rečenica predstavimo samo dva, po mnogo čemu specifična, računara. Prvi je Samsung Q1 ULTRA UMPC. Ovaj ultramobilni PC računar predstavlja jedan od prvih modela UMPC računara druge generacije. U sebi ima 1 GB memorije, hard disk od 60 GB, displej rezolucije 1024 x 600 piksela i dve kamere (od 1,3 MP i 0,3 MP). Iznenađujuće, ali našlo se mesta i za QWERTY tastaturu, koja je podeljena na dva dela levo i desno od displeja, bluetooth i Wifi priključke, a sve to pokreće Vista operativni sistem.
Drugi računar koji smo rešili da vam predstavimo je deo projekta koji ima za cilj da svako dete u siromašnim zemljama opremi sa po jednim laptopom koji bi koštao 100 američkih dolara. Dosad smo na Internetu viđali dosta različitih slika ovakvih laptopova, što verovatno znači da je u pripremi nekoliko različitih modela. Nažalost, nismo uspeli da dobijemo nikakve konkretne informacije o karakteristikama ovog računara, ali smo zato dobili jednu veoma interesantnu nezvaničnu informaciju. Naime, šuška se da će ovi računari možda moći da se kupe i u razvijenim zemljama (što je dosad bilo eksplicitno negirano), ali po ceni od 200 američkih dolara. Na taj način bi svaki kupac takvog računara finansirao proizvodnju još jednog računara za siromašno dete. Ovaj koncept nam se čini veoma interesantnim i nadamo se da je informacija koju smo dobili tačna, jer bi sigurno pospešila i ubrzala razvoj celog ovog humanitranog projekta.

(B. B.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.