Celovečernji film putovao brzinom od 1000 km/s

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN), koja se nalazi u blizini Ženeve, i Kalifornijski tehnološki institut (Caltech) zajedničkim snagama postigli su novi rekord u brzini prenosa podataka Internetom. Put od 7.000 kilometara, koliko deli ove dve institucije, 1. oktobra 2003. godine 1,1 terabita podataka prešlo je za manje od 30 minuta, pri čemu je prosečna brzina prenosa podataka bila 5,44 gigabita u sekundi. Slikovito rečeno, jedan muzički kompakt-disk prešao je ovaj put za samo jednu sekundu, a celovečernjem filmu u DVD formatu za to je bilo potrebno sedam sekundi.

Novi rekord verifikovao je i konzorcijum Internet2, koji čini 200 univerzitetskih centara zajedno sa najmoćnijim informatičkim kompanijama, a čiji je cilj razvoj novih protokola koji će obezbediti veće brzine prenosa podataka Internetom. Prethodni rekord, koji je takođe ozvaničila ova organizacija, postignut je u februaru 2003. godine – tada je zabeležena prosečna brzina od 2,38 gigabita u sekundi.

Konzorcijum Internet2 nije verifikovao jedan ranije postignut rekord – u poređenju s njim, brzina koju su postigli CERN i Caltech izgleda više nego skromno. Ako je verovati kompaniji Lucent Technologies, jednoj od vodećih u oblasti telekomunikacija, 22. marta 2002. godine njeno razvojno odeljenje postiglo je brzinu od 2,56 terabita podataka u sekundi, a podaci su preneseni na udaljenost od 4.000 kilometara. Da bi uspeh približili onima koji se teško snalaze sa brojevima koji imaju dvocifreni niz nula, zaposleni u razvojnom odeljenju objasnili su da postignuta brzina i udaljenost znače da se 2.560.000 knjiga prosečne dužine može preneti sa kraja na kraj Sjedinjenih Država za samo jedan sekund.

Ovakav rezultat postignut je zahvaljujući novim tehnologijama koje podrazumevaju drugačiji način kodiranja svetlosnih signala, kao i tehnici koja omogućuje stvaranje više virtuelnih kanala u istom optičkom kablu kroz koje se podaci prenose na različitim frekvencijama. Novom tehnologijom je u jednom kablu kreirano 64 takvih kanala, od kojih je svaki prenosio 40 gigabita podataka u sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.