Čitač misli

Naučnici su razvili posebnu tehniku čitanja misli koja im omogućava da zavire u svačiju glavu i predvide naša razmišljanja. Koristeći moždane skenere istraživači su u 80 odsto slučajeva pogodili koju od dve slike volonter trenutno zamišlja. To je bilo poslednje u nizu ispitivanja namenjenih razjašnjavanju toga kako skeniranje mozga može otkriti i naše najskrivenije misli.
Tokom eksperimenta koristila se najobičnija magnetna rezonanca, kakva se koristi prilikom bolničkog uspostavljanja dijagnoze. Šest volontera je gledalo različite slike na monitoru računara dok su istraživači posmatrali reakcije u njihovim mozgovima. Jedna slika je bila krug iscrtan skoro horizontalnim linijama, dok je druga bila krug sa skoro vertikalnim crtama. Kako bi se slike otkrivale, različiti delovi mozga volontera bi se uključivali. Pošto su videli obe slike, volonteri su morali da zamisle jedan od krugova.
Jednostavno, posmatrajući moždanu aktivnost i upoređujući je s pređašnjom, naučnici su mogli tačno da predvide koju sliku volonter zamišlja. "Tačnost se pokazala višom od čistog pogađanja, što iznosi 50 odsto, i dokazano je pouzdana kod svih šest ispitanika", izjavila je dr Stefani Harison (Stephanie Harrison) s Univerziteta Vanderbilt (Vanderbilt University) u Nešvilu, koja ja vodila ovo istraživanje. U jednom odvojenom testiranju prošle godine kalifornijski naučnici su zatražili od volontera da pregledaju 1.750 slika, pa su kasnije, baš kao i u ovom istraživanju, koristeći magnetnu rezonancu, pogađali na koje fotografije ispitanici misle. Njihova tačnost je takođe bila vrlo visoka – čak 90 odsto.
Dekodiranjem moždanih aktivnosti mogu se otvoriti brojne etičke nedoumice, kao i pitanja očuvanja privatnosti. Niko ne bi trebalo da bude podvrgnut "čitanju misli" bez pristanka, zaključio je dr Džek Galant (Jack Gallant), koji je vodio prošlogodišnje istraživanje. Veliki broj naučnika veruje da su ovakva istraživanja početak u razvoju tehnologije koja će jednom moći da misao iz glave pretvori u vizuelni prikaz na ekranu računara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike